6 Οκτωβρίου 2025

Το Πλαστό: Μια νέα εκδοχή της κλασικής συνταγής από τον Γιώργο Τσούλη”

Τελευταία Άρθρα

Το κόλπο της επιστήμης για να κοιμούνται πιο εύκολα τα μωρά το βράδυ

Η επιστήμη έχει ανακαλύψει ένα κόλπο που μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται πιο εύκολα το βράδυ, χωρίς να κλαίνε. Μια νέα έρευνα του κέντρου για την

Πόσο αλλάζει η ζωή μετά τα παιδιά; Η ανάρτηση ενός μπαμπά που έγινε viral για την ειλικρίνεια του

Ένας μπαμπάς έκανε μια ανάρτηση στο Twitter που έγινε viral όχι επειδή είπε κάτι εκπληκτικό για την καθημερινότητά του με τα παιδιά, αλλά επειδή εκφράστηκε

“Μπαμπά, δεν είναι κακό να κλαις!”: Η υπέροχη γιορτή που έκανε ο εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα

Ο εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης έκανε μια υπέροχη ανάρτηση στο Instagram με αφορμή τη γιορτή που έκανε με τους μικρούς μαθητές του για την Παγκόσμια Ημέρα τ

Προγεννητική ψυχολογία – η μήτρα είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού

Η προγεννητική ψυχολογία μάς επισημαίνει ότι η εμπειρία που ζούμε μέσα στη μήτρα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας ως ενήλικες. Τα γεγονότα που αναγν

Καύσωνας και παιδιά: Ο παιδίατρος μας λέει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Ο καύσωνας και τα παιδιά αποτελούν έναν δύσκολο συνδυασμό, ιδίως στις εποχές με υπερβολική ζέστη. Είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υλικά για ένα ταψί 35×30:

– 550 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
– 300 γραμμάρια νερό
– 200 ml ελαιόλαδο
– Αλάτι
– Πιπέρι

Για τη γέμιση:

– 1200 γραμμάρια σπανάκι
– 300 γραμμάρια φέτα
– 120 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι
– 50 ml ελαιόλαδο
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Άνηθο (προαιρετικά)

Ανανεωμένη και πρωτότυπη, η συνταγή του παραδοσιακού Πλαστού έρχεται απευθείας από τον Γιώργο Τσούλη, προσφέροντάς μας μια νέα εκδοχή γεμάτη γεύση και αρώματα. Με απλά υλικά και μια μεράκια, ανακαλύπτουμε ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο μας.

Ξεκινώντας από τη βάση, θα χρειαστούμε 550 γραμμάρια καλαμποκάλευρο, τα οποία θα ανακατεύουμε με 300 γραμμάρια νερό, 200 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφού δημιουργήσουμε μια σφιχτή ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί ενώ προχωρούμε στην προετοιμασία της γέμισης.

Για τη γέμιση, θα χρειαστούμε 1200 γραμμάρια νωπό σπανάκι, 300 γραμμάρια φέτα, 120 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και άνηθο για αυτούς που το προτιμούν. Αφού πλένουμε καλά το σπανάκι, το τσιμπολόγουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σπανάκι με τη φέτα, το φρέσκο κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη που έχει ήδη ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και την ανοίγουμε με ρολό σε μια λεπτή στρώση. Τοποθετούμε μια από τις δύο ζύμες στο ταψί και προσθέτουμε στην επιφάνειά της την γεμισμένη μίγματος σπανακοπιτών. Καλύπτουμε τη γέμιση με την άλλη ζύμη και πιέζουμε τις άκρες για να κλείσει το πλαστό.

Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί και τραγανή κρούστα. Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε το πλαστό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

Το Πλαστό του Γιώργου Τσούλη, με την ανανεωμένη αυτή εκδοχή, είναι ένα πανεύκολο και νόστιμο πιάτο που μπορούμε να απολαμβάνουμε σε οποιαδήποτε περίσταση. Με την πλούσια γεύση του σπανακιού και φέτας, αλλά και την τραγανή υφή της κρούστας, αυτό το πιάτο θα γίνει αμέσως αγαπημένο σε όλη την οικογένεια. Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί γευσιγνώστες θα διψούν να το δοκιμάσουν ξανά και ξανά.