Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι σημαίνει ακριβώς να είναι κανείς ένας ήπιος γονέας. Υπάρχουν όρια στη στοργή που πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά μας; Όταν θεωρούμε πως κάνουμε όλα σωστά, αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στην ευγενική μας συμπεριφορά, τι πρέπει να κάνουμε;
Ο σεβασμός στο παιδί, ο συνυπολογισμός της οπτικής του, η ενσυναίσθηση, η επικύρωση των συναισθημάτων του και η οικοδόμηση ενός δεσμού γονέα-παιδιού βασισμένου σε θετικές εμπειρίες αποτελούν τις αρχές μιας ευγενικής και στοργικής γονικής μέριμνας. Αν αυτό το στυλ ανατροφής λειτουργεί για εσάς, τότε βιώνετε μια ιδανική κατάσταση και δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα.
Ωστόσο, αν το παιδί σας φέρεται προκλητικά και είναι δύσκολο στη διαχείριση, ίσως πρέπει να εξετάσετε κάποιες τροποποιήσεις. Ένα καλό ξεκίνημα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να έχει εσωτερικό κίνητρο για τις πράξεις του, αντί να ανταποκρίνεται σε επιβαλλόμενες συνέπειες. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της ευγένειας και να είναι ευγενικό όχι απλά για να μην χάσει χρόνο στην οθόνη του. Ωστόσο, όταν αυτό δεν αρκεί, η χρήση λογικών συνεπειών μπορεί να είναι αναπόφευκτη και έχει συσχετιστεί, σύμφωνα με έρευνες, με τη βελτίωση της συμπεριφοράς και της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Οι λογικές συνέπειες πρέπει να βγάζουν νόημα στα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν τη στέρηση λίγου χρόνου παιχνιδιού εάν τα παιδιά δεν ακολουθούν κάποιους κανόνες ή έχουν άσχημη συμπεριφορά προς άλλους. Ένας άλλος τρόπος είναι η επιλεκτική προσοχή και η αγνόηση. Δοκιμάστε να εστιάζετε περισσότερο στις θετικές συμπεριφορές του παιδιού παρά στις αρνητικές. Αν το παιδί σας γκρινιάζει για να τραβήξει την προσοχή σας, αγνοήστε τέτοιες ασήμαντες συμπεριφορές και επαινέστε το κάθε φορά που δεν το κάνει. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αρχίσει να σας ακούει περισσότερο σταδιακά.
Ακόμα, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με το παιδί. Οι γονείς είναι άνθρωποι με συναισθήματα, ανάγκες και επιθυμίες και η ανταλλαγή αισθημάτων με τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτιση του άγχους και της πίεσης στη σχέση μεταξύ σας. Εάν νιώσετε θλίψη ή απογοήτευση από τη συμπεριφορά του παιδιού, μην φοβάστε να το εκφράσετε. Άλλωστε, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να «ρυθμιστεί» όταν νιώθετε και εσείς ίδια συναισθηματική αποδιοργάνωση;
Συνολικά, είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε το στυλ μας στη γονική ανατροφή ανάλογα με τις ανάγκες και τη συμπεριφορά του παιδιού μας. Ένα ισορροπημένο μείγμα ευγένειας, συνεπείας και επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε μια ισχυρή και υγιή σχέση γονέα-παιδιού. Επομένως, εξερευνήστε διάφορες προσεγγίσεις και προσαρμόστε την ανατροφή σας για να βρείτε το στυλ που ταιριάζει καλύτερα στην οικογενειακή σας δυναμική.