28 Απριλίου 2025

Τραύματα και ακόμα πιο μάκρια: Ο επιδραστικός αντίκτυπος της βίας στο Ισραήλ και την Γάζα

Τελευταία Άρθρα

Προτιμάτε τις γάτες από τους σκύλους; 6 πράγματα που λέει αυτό για το χαρακτήρα σας

Ο ρόλος των κατοικιδίων στη ζωή μας είναι αναμφίβολα σημαντικός. Η επιλογή μας να έχουμε γάτα ή σκύλο μας αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες πτυχέ

Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας: Ένας νέος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνδέεται συχνά με την κατανάλωση σαμπάνιας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναφέρει έναν αναπάντεχο κίνδυν

Νέες τάσεις για το 2024: Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες για ευεξία

Καθώς προετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2023 και να υποδεχθούμε το 2024, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε,

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το περασμένο Σάββατο, ο κόσμος ξύπνησε με την είδηση ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιβλαβείς επιθέσεις που έχουν συμβεί εδώ και δεκαετίες. Η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτέθηκε από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα, προσβάλλοντας ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα και απειλώντας τις ζωές χιλιάδων νεαρών Ισραηλινών που παρευρέθηκαν εκεί.
Επίσης, επιτέθηκε σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ χιλιάδες ρουκέτες πυροβολήθηκαν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Η αντίδραση του Ισραήλ ήρθε γρήγορα με αντίποινα μεγάλης κλίμακας στις πόλεις της Γάζας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει: «Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».

Εικόνες θυμάτων και καταστροφής αναζωπυρώνουν την αίσθηση τραύματος, ακόμα και από μακρινή απόσταση

Το Ισραήλ και η Γάζα είναι απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οι επιπτώσεις της βίας και του τραύματος που συμβαίνουν εκεί επηρεάζουν ακόμα και εμάς που βρισκόμαστε μακριά. Ακόμα και αν δεν έχουμε άμεση σχέση με αυτές τις περιοχές μέσω φίλων ή συγγενών, το παρακολούθηση των ειδήσεων και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και ανησυχίες όταν συνειδητοποιούμε τον ανθρώπινο πόνο και το συλλογικό τραύμα.
Καθημερινά γίναμε «μάρτυρες» βίαιων γεγονότων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανησυχητικές σκέψεις, άβολα συναισθήματα ακόμα και σωματικές αντιδράσεις όπως πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι, ακόμα και όταν παρακολουθούμε τηλεόραση ή χρησιμοποιούμε την οθόνη του κινητού μας. Ως ανθρώπινα όντα, ωστόσο, είμαστε ανθεκτικοί και έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το άγχος που προκαλείται από αυτές τις εμπειρίες. Δεν είμαστε αβοήθητοι.

Οι επιπτώσεις του τραύματος και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, για να αντιμετωπίσουμε και να επεξεργαστούμε το τραύμα. Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

1. Συνειδητοποίηση του γεγονότος: Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι βιώνουμε κάτι αληθινό. Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται την παρακολούθηση τραυματικών γεγονότων με παρόμοιο τρόπο ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν άμεσα ή μέσω τηλεόρασης. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τραύματος.

2. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας: Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτό που βλέπετε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι σημαντικό να επιτραπείτε στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά σας. Αυτά τα συναισθήματα είναι δικά σας και είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο.

3. Βρείτε προσωπικές μεθόδους αντιμετώπισης: Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες, πλεονεκτήματα και ανάγκες. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θυμού, του άγχους και του τραύματος είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες αντιμετώπισης που ήδη γνωρίζετε, όπως τον διαλογισμό, την προσευχή ή την αφιερωμένη χρονική περίοδο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κατανοήστε τι σας καταπονεί και βρείτε τρόπους να το ανακουφίσετε.

4. Επαληθεύστε την εγκυρότητα των πηγών ενημέρωσης: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τα γεγονότα από καταξιωμένες πηγές. Μην εμπιστεύεστε όλα όσα βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η παραπληροφόρηση και τα ψεύτικα νέα είναι διαδεδομένα σε αυτές τις πλατφόρμες.

5. Μην αγνοείτε τις ρουτίνες σας: Η τήρηση της σταθερής ρουτίνας σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι η ζωή σας είναι πιο φυσιολογική και να διατηρήσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Συνεχίστε να κρατάτε τις συνήθειες που σας προσφέρουν ευημερία, όπως η ίδια ώρα ξυπνήματος, η παρακολούθηση αγαπημένων σειρών με τους αγαπημένους σας ή η αφιέρωση χρόνου στα χόμπι σας.

6. Ζητήστε βοήθεια: Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν εμπιστευτικό φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας. Αν χρειαστεί, μην καθυστερείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο, ειδικά σε δύσκολες χρονιές όπως αυτές.

Ο αντίκτυπος των γεγονότων στο Ισραήλ και τη Γάζα είναι πραγματικός και επηρεάζει ακόμα και εμάς που βρισκόμαστε μακριά. Ωστόσο, έχουμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Με την υποστήριξη των αναφερθέντων μεθόδων και την αναγνώριση των συναισθημάτων μας, μπορούμε να περάσουμε από αυτή τη δοκιμασία. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας παράσχουμε υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται. Μαζί μπορούμε να επιβιώσουμε και να ανακάμψουμε από το τραύμα που προκαλεί αυτή η βία.