Η τριγωνέλλα, γνωστή και ως τριγωνίσκος (fenugreek), αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για την ερωτική ζωή των γυναικών, αυξάνοντας τη λίμπιντο και βελτιώνοντας προβλήματα όπως η ξηρότητα του κόλπου. Αν και είναι γνωστό ως ένα από τα βασικά μπαχαρικά της Ινδικής κουζίνας, δεν είναι απαραίτητο να γίνει σερβίρισμα κάποιου ινδικού πιάτου για να απολαύσετε τα οφέλη του στο κρεβάτι. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η τριγωνέλλα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και να ενισχύσει τα επίπεδα οιστραδιόλης σε γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 24 γυναίκες ηλικίας 20-48 ετών που υπέστησαν εμμηνόρροια, πήραν καθημερινά 500mg οργανικού εκχυλίσματος τριγωνέλλας για 42 ημέρες. Το εκχύλισμα, που ονομάζεται FenuSMART (FHE), οδήγησε σε αύξηση της λίμπιντο (+41,6%), μείωση της ευερεθιστότητας (-40%) και αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης σε σύγκριση με την ομάδα μαρτύρων που πήρε ψευδοφάρμακο (placebo) και εμφάνισε μόλις 18,2% και 20,2% αντίστοιχα αλλαγές. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Phytoscience.
Το μαγικό συστατικό της τριγωνέλλας είναι η σαπωνίνη, μια βιοδραστική ένωση που επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των ανδρογόνων. Οι ερευνητές από την Ινδία θεωρούν την τριγωνέλλα ως μια φυσική εναλλακτική θεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών, καθώς το εκχύλισμα FHE βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και μειώνει τα σεξουαλικά προβλήματα και την ευερεθιστότητα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θετική επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης, του βασικού ανδρογόνου που παράγεται στις γυναίκες και είναι σημαντικό για την υγιή σεξουαλική λειτουργία, όπως την ερεθιστικότητα και τη διατήρηση της ερωτικής επιθυμίας.
Όσον αφορά τον τρόπο χρήσης της τριγωνέλλας, τα φύλλα και οι σπόροι της χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρύκευμα στην Ινδική κουζίνα, σε κάρυ και μείγματα μπαχαρικών. Μπορεί να προσθέσει ξεχωριστή γεύση σε φαγητά που συνηθίζονται στα ελληνικά τραπέζια, όπως η λεμονάτα, οι κεφτέδες, οι πατάτες και τα λαχανικά. Ένα δημοφιλές μείγμα μπαχαρικών που περιέχει τριγωνέλλα είναι το γκαράμ μασάλα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και η μελέτη δεν ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες στις συμμετέχουσες, η κατανάλωση της τριγωνέλλας πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές και ναυτία. Επιπλέον, δεν προτείνεται σε εγκύους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή λόγω πρόωρων συσπάσεων της μήτρας.