3 Οκτωβρίου 2025

Τροφίμα που ενισχύουν τη νευροανάπτυξη των παιδιών – Μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Τελευταία Άρθρα

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σημασία του ψαριού για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών επιβεβαιώνεται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microorganisms από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να προληφθούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των κινητικών και διανοητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

“Παρότι ορισμένες νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν γενετική βάση, οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες της υγείας μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη”, ανέφερε η Terrah Keck-Kester, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση ψαριών, όπως αποδείχθηκε, έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η μελέτη περιελάμβανε την αξιολόγηση της διατροφής 142 βρεφών στην ηλικία των 6 και 12 μηνών, καθώς και τη συλλογή δειγμάτων σάλιου για να εξεταστεί το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών στην ηλικία των 12 μηνών συνδέονταν με την έλλειψη κατανάλωσης ψαριών, καθώς και με την υψηλή δραστηριότητα δύο ειδών βακτηρίων στο στόμα τους.

Η έρευνα περιλάμβανε επίσης την εξέταση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, όπως το άγχος της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παρά την ύπαρξη αυτών των παραγόντων, η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα προστατεύει τα παιδιά και η μικροβιακή ποικιλότητα ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτά τα οφέλη.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάζει τον μεταβολισμό και την αξιοποίηση θρεπτικών συστατικών όπως τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των παιδιών”, τόνισε ο καθηγητής Steven Hicks.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ψαριών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατροφής των παιδιών και μπορεί να προσφέρει έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία και ανάπτυξή τους. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών μας και να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.