Είναι απαραίτητο να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα και να αποφεύγουμε ορισμένα προϊόντα για να διατηρήσουμε έναν υγιή οργανισμό. Ωστόσο, εκτός από την επιλογή των τροφίμων, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, όπως ο τρόπος μαγειρέματος και συντήρησης τους. Ακόμη και ένα μικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, μια μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα. Η μικροβιολόγος Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Leicester, συμβουλεύει για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
Διατηρήστε την υγιεινή
Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι να διατηρούμε καθαρά χέρια κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε λοιμώξεις. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος και συντήρησης των τροφίμων. Πρέπει να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες των τροφίμων και να μην τα χρησιμοποιούμε αν έχουν λήξει ή φαίνονται αλλοιωμένα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά.
Προσέξτε τη θερμική επεξεργασία
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την θερμική επεξεργασία των τροφίμων. Για παράδειγμα, το κρέας πρέπει να ψηθεί καλά και να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 70 ℃. Επίσης, δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο ρύζι, καθώς μπορεί να περιέχει μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Αποφεύγετε τα ωμά οστρακοειδή
Τα ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Περιέχουν μικροβίων που μπορεί να μας προκαλέσουν ασθένειες. Επομένως, προτιμήστε να τα καταναλώνετε καλομαγειρεμένα, για να εξαλειφθούν τα μικρόβια.
Προσοχή στις έτοιμες σαλάτες
Οι έτοιμες σαλάτες μπορεί να περιέχουν μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, ειδικά όταν δεν αποθηκεύονται κατάλληλα ή πλένονται καλά πριν την κατανάλωση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν την αγοράζουμε και να την καταναλώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Φυλάξτε καλά τα ευαίσθητα τρόφιμα
Τα ευαίσθητα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία και να είναι καλά σκεπασμένα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Επίσης, αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Προσοχή σε μπουφέ και ζεστό κρύο φαγητό
Το φαγητό που παρατίθεται σε μπουφέ και το ζεστό κρύο φαγητό είναι επιρρεπή σε μόλυνση και πρέπει να διατηρούνται καλά καλυμμένα και να καταναλώνονται σύντομα.