3 Οκτωβρίου 2025

Υγιής γήρανση: Η διατροφή που κρατάει τις 50χρονες γυναίκες νέες

Τελευταία Άρθρα

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το μυστικό για μια ευημερούσα ζωή και μακροζωία βρίσκεται στο πιάτο μας. Η φύση μάς παρέχει προϊόντα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να διατηρήσουμε τη νεανική εμφάνισή μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για μια υγιή γήρανση και μείωση των χρόνιων ασθενειών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάλυσε δεδομένα από περίπου 48.000 γυναίκες και έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, ειδικά από φυτικές πηγές, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες και να διατηρήσουν τη γενική υγεία τους καθώς γερνάνε. Η μελέτη παρακολούθησε επαγγελματίες γυναίκες υγείας με ηλικία από 38 έως 59 ετών από το 1984 έως το 2016. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν κυρίως για λευκές γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για άλλες ομάδες πληθυσμού.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την υγεία τους καθώς προχωρούν σε ηλικία και να έχουν καλή ψυχική υγεία. Αντίθετα, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως κρέας, γαλακτοκομικά και θαλασσινά, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την υγεία τους. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενώ η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και πολυφαινόλες που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να προτιμούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, αλλά να συμπληρώνουν τη διατροφή τους και με ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε και να επιλέγουμε φυτικές πηγές για να διασφαλίσουμε μια υγιή γήρανση και μια ευημερούσα ζωή.