21 Μαΐου 2025

Υγιής γήρανση: Η διατροφή που κρατάει τις 50χρονες γυναίκες νέες

Τελευταία Άρθρα

Φυσικές μεθόδοι αντιμετώπισης του κρυολογήματος κατά την εγκυμοσύνη

Καταπολεμήστε το κρυολόγημα κατά την εγκυμοσύνη με φυσικούς τρόπους Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αντοχή του οργανισμού σας μπορεί να είναι μειωμένη,

Η έλλειψη κίνησης: Είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα;

Διάφορες έρευνες έχουν επισημάνει επανειλημμένα τις ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένας αδρανής τρόπος ζωής στην υγεία μας, μερικές από τις οπ

Οι τρεις λόγοι που οι γάτες λατρεύουν τα ψάρια

Μυστικά πίσω από τον έρωτα των γατών για τα ψάρια Οι γάτες και τα ψάρια έχουν μια μοναδική σχέση που χρονολογείται από το 750 π.Χ. Από τον αρχαίο χρόνο, οι

Στάθηκε το άγχος για τα οικονομικά; Προσοχή, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Οικονομικές δυσκολίες και οικονομικό άγχος μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College London. Η επι

ΝΕΟ: Η DEMO θα λάβει μέρος στην 24η Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ 2024

Η DEMO, μια κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ανακοινώνει με χαρά τη συμμετοχή της στην 24η Ημέρα Καριέρας που διοργανώνεται από τη Δημόσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το μυστικό για μια ευημερούσα ζωή και μακροζωία βρίσκεται στο πιάτο μας. Η φύση μάς παρέχει προϊόντα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να διατηρήσουμε τη νεανική εμφάνισή μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για μια υγιή γήρανση και μείωση των χρόνιων ασθενειών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάλυσε δεδομένα από περίπου 48.000 γυναίκες και έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, ειδικά από φυτικές πηγές, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες και να διατηρήσουν τη γενική υγεία τους καθώς γερνάνε. Η μελέτη παρακολούθησε επαγγελματίες γυναίκες υγείας με ηλικία από 38 έως 59 ετών από το 1984 έως το 2016. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν κυρίως για λευκές γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για άλλες ομάδες πληθυσμού.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την υγεία τους καθώς προχωρούν σε ηλικία και να έχουν καλή ψυχική υγεία. Αντίθετα, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως κρέας, γαλακτοκομικά και θαλασσινά, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την υγεία τους. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενώ η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και πολυφαινόλες που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να προτιμούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, αλλά να συμπληρώνουν τη διατροφή τους και με ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε και να επιλέγουμε φυτικές πηγές για να διασφαλίσουμε μια υγιή γήρανση και μια ευημερούσα ζωή.