Ο καρκίνος στο παχύ έντερο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στους άνδρες και τις γυναίκες. Ωστόσο, η συχνότητά του σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση αυτή της νόσου;
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με τη διατροφή. Οι ερευνητές αναλύοντας δεδομένα από πάνω από 118.000 άτομα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και λευκού ψωμιού μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, ειδικοί συνιστούν στους νεαρούς ενήλικες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Αντιθέτως, η διατήρηση υγιούς βάρους και μια ισορροπημένη διατροφή με πλούσια ποσά φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, θα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη αυτής της σοβαρής νόσου.
Φυτικές ίνες και ασβέστιο για υγιές έντερο:
Οι φυτικές ίνες αποτελούν ιδανική τροφή για τα καλά βακτήρια στο παχύ έντερο, καταπολεμώντας παράλληλα τα επιβλαβή. Για να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών, μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ρεβίθια, αχλάδια, μαύρα φασόλια, αμύγδαλα, λαχανικά και φρούτα γενικά.
Επιπλέον, υπάρχουν φρούτα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, έχοντας θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μούρα, παπάγια και ανανάς αποτελούν μερικά από τα φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου.
Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, εμπλουτισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης και ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.
Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο παχέος εντέρου:
Τέλος, η ίδια μελέτη ανέκαθενε ότι συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να υποδείξουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Συγκεκριμένα, η σιδηροπενική αναιμία, η αιμορραγία από το ορθό, το κοιλιακό άλγος και η διάρροια αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Περίπου το 19% των ατόμων με πρώιμη έναρξη καρκίνου παχέος εντέρου ανέφερε ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν τρία μήνες έως δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση. Το 49% ανέφερε το πρώτο σύμπτωμα εντός τριών μηνών πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, ο κίνδυνος για τη διάγνωση του καρκίνου είναι σχεδόν διπλάσιος για όσους εμφανίζουν ένα σύμπτωμα και αυξάνεται περαιτέρω για όσους έχουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα.
Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, καθώς και για την έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων σημάτων της νόσου. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα συμπτώματα και να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και την αποφυγή κακών συνηθειών για να προλάβουμε την εμφάνιση αυτής της σοβαρής νόσου.