Το Πάσχα πλησιάζει και οι ειδικοί παρέχουν συμβουλές για ένα υγιεινό πασχαλινό τραπέζι. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές για να απολαύσουμε τα πασχαλινά φαγητά χωρίς να βαραίνουμε τον οργανισμό μας με περιττά λίπη.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξουμε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς η κατανάλωση κατσικοκρέατος είναι πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, η κατανάλωση όλων των παραδοσιακών πασχαλινών φαγητών επιτρέπεται, με την προϋπόθεση να γίνεται με μέτρο. Η προσέγγιση που πρέπει να έχουμε είναι να απολαμβάνουμε τα φαγητά, αλλά να τα καταναλώνουμε σωστά χωρίς να υπερβούμε στις θερμίδες
Ο κ. Τούτουζας εξήγησε πως η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών φαγητών κατά τη διάρκεια των εορτών μπορεί να οδηγήσει στον λεγόμενο “Holiday Syndrome”. Αυτό συμβαίνει όταν χαλαρώνουμε τελείως και κάνουμε κατάχρηση στα λιπαρά φαγητά. Επομένως, οφείλουμε να προσέχουμε κατά πόσον καταναλώνουμε λίπη κατά τη διάρκεια των εορτών
Για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση λίπους, ο κ. Τούτουζας προτείνει την κατανάλωση ελαφριών φαγητών πριν από το κυρίως γεύμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μαγειρίτσας ή λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στο να κορεστούμε γρηγορότερα και να μειώσουμε την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Επίσης, η προσθήκη λίγου λαδιού σε οποιοδήποτε φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση κορεσμού. Τέλος, η κατανάλωση ξηρών καρπών πριν από το γεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση λίπους
Είναι σημαντικό να έχουμε σωστή προσέγγιση και να απολαύσουμε το πασχαλινό γεύμα χωρίς να διαταράξουμε την υγεία μας. Με μια ισορροπημένη διατροφή και λίγη προσοχή, μπορούμε να απολαύσουμε τα πασχαλινά φαγητά χωρίς να παραβιάσουμε τις υγιεινές μας συνήθειες. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.