22 Μαρτίου 2025

Υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα: Ένας επικίνδυνος παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος

Τελευταία Άρθρα

Νέα μέτρα πρόληψης για τον ιό Κοξάκι: Αυξημένα περιστατικά τα τελευταία δύο μήνες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει την αυξημένη διασπορά του ιού Κοξάκι (Coxsackie) τον τελευταίο δίμηνο, καθώς παρατηρείται αύξηση των

Οι μαγικές λέξεις που γεμίζουν αγάπη τα παιδιά μας”

Υπάρχουν ορισμένες λέξεις, μοναδικές, που ακούγονται από τους γονείς μας και φωτίζουν το χαμόγελο των παιδιών μας. Τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια, αγάπη, ζεστ

Δωρεάν θέρμανση στα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής από την HELLENiQ ENERGY

Μια πολύ ευχάριστη είδηση έρχεται να φωτίσει τις γιορτές για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα μεγαλύτερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής. Η εταιρεία

Σκύλοι: Οι πιστοί φίλοι μας από την αρχαιότητα

Η παρέα μας με τους σκύλους διαρκεί εδώ και χιλιετίες και, αναρωτιόμαστε, πότε ακριβώς εξημερώθηκαν αυτοί οι πιστοί και αγαπημένοι φίλοι μας. Αν και οι σκύλο

10 εκθαμβωτικές γατούλες με μαύρη γούνα και κίτρινα μάτια

Η μαγευτική γοητεία των μαύρων γατών είναι αδιαμφισβήτητη. Η μαύρη γούνα τους και τα εκπληκτικά κίτρινα μάτια τους τους κάνουν ιδιαίτερα γοητευτικούς και μυσ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο των υπερ-επεξερασμένων τροφίμων (UPFs) στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος, αλλά και άλλων καρκίνων της ανώτερης αεροπεπτικής οδού. Μια νέα μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει ότι η υπερ-επεξερασία των τροφίμων αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.

Τα υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα αποτελούν βιομηχανικά σκευάσματα που περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα. Αυτά τα τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά, όπως φαίνεται να προκύπτει από την αυξημένη τους κατανάλωση. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση UPFs συνδέεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνων κεφαλής και λαιμού, καθώς και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν εξηγείται μόνο από την παχυσαρκία. Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τα πρόσθετα και τις μολυσματικές ουσίες που περιέχονται στα UPFs και προέρχονται από τη συσκευασία τους. Επιπλέον, η σημασία των UPFs στην εμφάνιση του καρκίνου δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος και την αναλογία μέσης-ισχίων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση UPFs πρέπει να περιορίζεται, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και περιέχουν πολλά ανεπιθύμητα συστατικά. Ως εναλλακτική, συνιστάται η κατανάλωση πιο φυσικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωση UPFs αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να αντικαθίσταται για τη διατήρηση της υγείας μας.