11 Μαΐου 2025

Υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα: Ένας επικίνδυνος παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος

Τελευταία Άρθρα

Οι λόγοι που ο σκύλος αρνείται να πάει βόλτα και πώς να του βοηθήσετε

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο αγαπημένος σας σκύλος δεν θέλει να πάει βόλτα; Μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένατε. Αντί να χαίρεται κ

Νέοι παράγοντες στην πρώιμη άνοια: Αυξάνουν τον κίνδυνο και πώς να τον μειώσετε

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη ανέδειξε ότι πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας. Η πρώιμη άνοια εμ

«Ο Γιατρός»: Μια παράσταση που αντιπροσωπεύει τους σύγχρονους προβληματισμούς

Η τελευταία φράση που ακούγεται από τη Ρουθ Γουλφ προτού αποφασίσει να αυτοκτονήσει είναι "Είμαι γιατρός". Αυτή είναι η φράση που επαναλαμβάνει κατά τη διάρκ

Ανατροπές και ανατριχίλες: Πέντε πολυαναμενόμενες ταινίες που θα σας καθηλώσουν τον επόμενο δίμηνο

Το σινεμά ετοιμάζεται για μια εποχή γεμάτη δράση και ανατροπές, καθώς πέντε νέες ταινίες έρχονται να αναστατώσουν το κοινό το προσεχές δίμηνο. Με αναμενόμενε

Ο Μαγικός Έρωτας και η Κυριαρχία του Εγκεφάλου

Ο έρωτας πάντα μας έχει εξιτάρει και τώρα, χάρη σε μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences, είμαστε πιο κοντά στο να

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο των υπερ-επεξερασμένων τροφίμων (UPFs) στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος, αλλά και άλλων καρκίνων της ανώτερης αεροπεπτικής οδού. Μια νέα μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει ότι η υπερ-επεξερασία των τροφίμων αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.

Τα υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα αποτελούν βιομηχανικά σκευάσματα που περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα. Αυτά τα τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά, όπως φαίνεται να προκύπτει από την αυξημένη τους κατανάλωση. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση UPFs συνδέεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνων κεφαλής και λαιμού, καθώς και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν εξηγείται μόνο από την παχυσαρκία. Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τα πρόσθετα και τις μολυσματικές ουσίες που περιέχονται στα UPFs και προέρχονται από τη συσκευασία τους. Επιπλέον, η σημασία των UPFs στην εμφάνιση του καρκίνου δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος και την αναλογία μέσης-ισχίων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση UPFs πρέπει να περιορίζεται, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και περιέχουν πολλά ανεπιθύμητα συστατικά. Ως εναλλακτική, συνιστάται η κατανάλωση πιο φυσικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωση UPFs αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να αντικαθίσταται για τη διατήρηση της υγείας μας.