Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο των υπερ-επεξερασμένων τροφίμων (UPFs) στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος, αλλά και άλλων καρκίνων της ανώτερης αεροπεπτικής οδού. Μια νέα μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει ότι η υπερ-επεξερασία των τροφίμων αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.
Τα υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα αποτελούν βιομηχανικά σκευάσματα που περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα. Αυτά τα τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά, όπως φαίνεται να προκύπτει από την αυξημένη τους κατανάλωση. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση UPFs συνδέεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνων κεφαλής και λαιμού, καθώς και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν εξηγείται μόνο από την παχυσαρκία. Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τα πρόσθετα και τις μολυσματικές ουσίες που περιέχονται στα UPFs και προέρχονται από τη συσκευασία τους. Επιπλέον, η σημασία των UPFs στην εμφάνιση του καρκίνου δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος και την αναλογία μέσης-ισχίων.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση UPFs πρέπει να περιορίζεται, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και περιέχουν πολλά ανεπιθύμητα συστατικά. Ως εναλλακτική, συνιστάται η κατανάλωση πιο φυσικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωση UPFs αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να αντικαθίσταται για τη διατήρηση της υγείας μας.