Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διατροφική επιθεώρηση European Journal of Nutrition, αποκαλύπτει τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία μας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, παρακολούθησαν για 14 χρόνια 450.111 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Κατά συγκεκριμένα, μια αύξηση 10% στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων συσχετίστηκε με αύξηση 23% στον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, καθώς και 24% στον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται με πολύπλοκο τρόπο, χρησιμοποιώντας συστατικά που δεν συναντάμε συνήθως στην κουζίνα μας. Είναι φθηνά, ευκολότερα προσβάσιμα και συνήθως νόστιμα. Ωστόσο, αντικαθιστούν τα πιο θρεπτικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα στην διατροφή μας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και της εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Ωστόσο, ακόμα και μετά τα διορθωτικά μέτρα για το βάρος, η συσχέτιση παραμένει σημαντική, υποδηλώνοντας την ύπαρξη άλλων παραγόντων που συμβάλλουν.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να ανακαλυφθούν οι πιθανοί μηχανισμοί που συνδέουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Η σημασία της μελέτης αυτής είναι σημαντική, καθώς προσθέτει νέα δεδομένα στη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου. Τα ευρήματα της υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Ειδικότερα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Επιπλέον, μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως νιτρώδη και νιτροζαμίνες. Τέλος, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, είναι σημαντικό να τηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Επίσης, πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ανάμεσα στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε ή να καταναλώνουμε με μέτρο είναι τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα μη ανθρακούχα ροφήματα με ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι χυμοί, τα μονοποιημένα σακχαρώδη ροφήματα, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα, τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα προμαγειρεμένα γεύματα και σνακ.
Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή είναι μια προοπτική έρευνα και δεν μπορεί να αποδείξει αιτιότητα. Ωστόσο, τα ευρήματά της είναι ενδεικτικά και υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Πέραν της διατροφής, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η έκθεση στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως η νικοτίνη. Η μείωση της έκθεσης σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.