Υλικά
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 450 γραμμάρια μανιτάρια (σιτάκε, πορτομπέλο), αποφλοιωμένα και κομμένα σε κύβους
– 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι
– 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
– ½ κουταλάκι της γλυκού σιρόπι σφενδάμου
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– ½ κουταλάκι της γλυκού καπνιστή πάπρικα
– 2 κουταλιές της γλυκού sriracha
– ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
– ¼ κούπα αλεσμένο λιναρόσπορο
– 2 κούπες μαγειρεμένο καστανό ρύζι
– 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
– Vegan σάλτσα Worcestershire ή την αγαπημένη σας σως
– Ψωμάκια και υλικά για τη γέμιση (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, παντζάρι)
– Θαλασσινό αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 λεπτό.
Προσθέστε τα μανιτάρια και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι, και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 6-9 λεπτά. Μειώστε ελαφρά τη φωτιά.
Ανακατέψτε το ταμάρι, το βαλσάμικο ξύδι και το σιρόπι σφενδάμου, και προσθέστε το μείγμα στα μανιτάρια.
Μειώστε τη φωτιά και προσθέστε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα και τη sriracha.
Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το καστανό ρύζι και ½ κούπα από τη φρυγανιά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε μέσα την υπόλοιπη φρυγανιά.
Σχηματίστε 8 μπιφτέκια, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Αλείψτε το τηγάνι με λάδι και ψήστε τα μπιφτέκια για 5-6 λεπτά ανά πλευρά, ή μέχρι να ψηθούν καλά.
Αλείψτε με τη σάλτσα Worcestershire και σερβίρετε με τα ψωμάκια και τα υλικά της αρεσκείας σας.