Σε μια προσπάθεια να επισημάνουν τη σημασία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει τη μνήμη δύο μελών του που έπεσαν θύματα βίας. Μέσα από αυτήν την επισήμανση, προσδίδει στην ημέρα αυτή έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα και υπενθυμίζει τη συμβολή των φαρμακοποιών στον αγώνα ενάντια στη βία και κακοποίηση.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα παγκοσμίως και οι έντονες προσπάθειες για την εξάλειψή της έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Με τη συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο ΠΦΣ αναγνωρίζοντας την αξία αυτής της Σύμβασης και τη σημασία της πρόληψης, θέτει στο επίκεντρο της προσοχής του την ανάγκη για σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Η βία κατά των γυναικών, αλλά και η ενδοοικογενειακή βία, είναι έγκλημα που επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών και των παιδιών που γίνονται θύματα. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να αφήνει βαθιά τραύματα, καταλήγοντας ακόμα και σε γυναικοκτονία.
Γνωρίζοντας ότι μια στις τρεις γυναίκες υποστήριξαν σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της βίας. Οι φαρμακοποιοί διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα καταγγελίας κακοποίησης μέσω των φαρμακείων. Με αυτή την προσπάθεια, δείχνουν την αλληλεγγύη και την προσήλωσή τους στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Η μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και της Αΐντας Παπαδοπούλου, των δύο γυναικών φαρμακοποιών που έπεσαν θύματα βίας, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία και την ασφάλεια των γυναικών, στηρίζοντας τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές της για εξάλειψη αυτής της μάστιγας.
Μόνο με συνεχή ανάληψη δράσης και ευαισθησία στο θέμα μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία και να οδηγήσουμε σε μια κοινωνία που θα απολαμβάνει ολόπλευρη ισότητα και ασφάλεια για όλες τις γυναίκες.