24 Απριλίου 2025

Χριστούγεννα: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Κάνουμε την διατροφική σύγκριση!

Τελευταία Άρθρα

Χριστούγεννα: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Κάνουμε την διατροφική σύγκριση!

Χριστούγεννα σήμερα και όλα τα σπίτια έχουν ήδη γεμίσει με εδέσματα. Τα δύο πιο γνωστα; Το μελομακάρονο και ο κουραμπιές. Ποιο είναι όμως το καλύτερο διατροφ

Ο δια χειρός άνθρωποι: η σημασία της ποιοτικής παρέας στη ζωή μας

Εισαγωγή: Η σημασία της διατήρησης ποιοτικών ανθρώπων στη ζωή μας αποτελεί έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με τη φύση των σχέσεων, την επιρροή που μπορούν να

Η συσχέτιση μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και δέρματος: Νέες ευρήματα και θεραπευτικές προοπτικές

Το δέρμα μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της φλεγμονής του εντέρου και οι επιπτώσεις αυτής της φλεγμονής είναι περισσότερες από ό,τι είχαμε φανταστεί. Σύμφωνα μ

Σχέση Γονέων – Παιδιών: Η θετική πλευρά των συσκευών στις γιορτές

Τις εορταστικές περιόδους, οι γονείς πολλές φορές ψάχνουν για λύσεις για να διατηρήσουν την ηρεμία και την ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Όταν οι επιθυμίες

Στοματική υγεία: Ένδειξη για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια νέα προσέγγιση για τον πρόωρο εντοπισμό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) έρχεται στο προσκήνιο, χάρη σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Ακαδημαϊκό Κέντρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Χριστούγεννα σήμερα και όλα τα σπίτια έχουν ήδη γεμίσει με εδέσματα. Τα δύο πιο γνωστα; Το μελομακάρονο και ο κουραμπιές. Ποιο είναι όμως το καλύτερο διατροφικά; Ένα μόνιμο δίλημμα για μικρούς και μεγάλους! Σε αρκετούς μάλιστα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και συχνά επιλέγουν και τα δυο…
Ας κάνουμε μια αναλυτική σύγκριση των δύο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών για να δούμε ποιο από τα δύο υπερισχύει (έστω και λίγο)!

Κουραμπιές

Κουραμπιές
Βασικό συστατικό των κουραμπιέ είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, στα οποία μπορεί να οφείλεται η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα του κουραμπιέ σε ζάχαρη και ζάχαρη άχνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, οι κουραμπιέδες περιέχουν και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών. Τέλος, ένας κουραμπιές των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 210 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

Μελομακάρονο

Μελομακάρονο
Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι γνωστό πως μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Και όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν μέλι αντί για ζάχαρη, οπότε η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Επιπρόσθετα, το πορτοκάλι και η προσθήκη κανέλας και γαρύφαλλου, τα εμπλουτίζουν με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά! Ένα μελομακάρονο των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

Και ο νικητής είναι…

Και ο νικητής είναι…
Με βάση τη διατροφική τους σύγκριση, νικητής είναι το μελομακάρονο! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφθονα κάθε μέρα, ούτε πως πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς τους κουραμπιέδες από τη διατροφή μας. Μπορούμε απλά να τους καταναλώνουμε λίγο πιο σπάνια, αλλά και να τους φτιάξουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης από την κλασική συνταγή. Η προσωπική μου συμβουλή ως διαιτολόγος, είναι να ευχαριστηθούμε αυτά τα δυο γλυκά με μέτρο, προσαρμόζοντας τα κατάλληλα στη διατροφή μας και πάνω από όλα χωρίς ενοχές. Έτσι κι αλλιώς, τα Χριστούγεννα είναι μια φορά το χρόνο και μια τέτοια περίοδος από μόνη της δεν είναι ικανή να χαλάσει ό,τι με κόπο χτίσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά… Καλές γιορτές!