Η συνταγή για το χταπόδι ψητό με φάβα-μαγιονέζα είναι ένα κλασικό πιάτο που μαγεύει τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας. Όμως, ας το ανανεώσουμε λίγο και να το μετατρέψουμε σε μια λαχταριστή συνταγή με νέα λόγια!
Για την εκτέλεση αυτής της δηλητηριώδους συνταγής, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
– 500 γρ. φρέσκιας φάβας
– 100 γρ. μαγειρικής μαγιονέζας
– 100 γρ. παρθένου ελαιόλαδου
– 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 1 φύλλο δάφνης
– 1.200 γρ. ζωμό κότας ή νερό
– 1 καρότο, ψιλοκομμένο
Για το χταπόδι, θα χρειαστούμε:
– 1 κιλό χταποδιού
– 4 κουταλιές της σούπας παρθένου ελαιόλαδου
– 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικού ξιδιού
– 1 φύλλο δάφνης
– 1 σκελίδα σκόρδου
– 1 πρέζα ρίγανης
Τώρα που έχουμε τα υλικά μας, ας περάσουμε στην εκτέλεση της συνταγής!
Βήμα 1ο: Ξεπλένουμε προσεκτικά τη φρέσκια φάβα και την αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ποσό του παρθένου ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε για λίγα λεπτά για να απορροφήσει το λάδι. Προσθέτουμε το ζωμό, το φύλλο δάφνης και το ψιλοκομμένο καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
Βήμα 2ο: Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την αλέθουμε καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά το ζωμό που κρατήσαμε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγειρική μαγιονέζα, το υπόλοιπο ποσό του ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3ο: Ξεκινούμε καθαρίζοντας το χταπόδι και το τοποθετούμε ολόκληρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το παρθένο ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και τη ρίγανη, ανακατεύοντας καλά ώστε να απορροφηθούν όλες οι γεύσεις.
Βήμα 4ο: Απλώνουμε στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά και τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος. Στο κέντρο τοποθετούμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με το μείγμα του ελαιόλαδου, του ξυδιού, του φύλλου δάφνης, του σκόρδου και της ρίγανης. Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το πακέτο με το αλουμινόχαρτο, χωρίς να το σφίξουμε υπερβολικά.
Βήμα 5ο: Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά έως 1½ ώρα στους 180ºC. Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρουμε το χταπόδι με την φάβα και απολαμβάνουμε μια λαχταριστή γεύση που θα μας συναρπάσει!
Με την ανανεωμένη συνταγή αυτή, το χταπόδι ψητό με φάβα και μαγική σάλτσα θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας σας. Ακολουθήστε τα βήματα που περιγράψαμε και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα πιάτο που θα σας καταπλήξει με την υπέροχη γεύση του!