4 Δεκεμβρίου 2025

Ψυχολογία της Διατροφής: Ο Χαρακτήρας και η Επιλογή Διαιτητικού Στυλ

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η επιλογή της διατροφής μας μπορεί να καθοριστεί από τον χαρακτήρα μας. Αν είμαστε ανοιχτοί στο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και είμαστε ευγενικοί, τότε είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε μια vegan διατροφή. Αντίθετα, αν είμαστε πιο απότομοι και κλειστόμυαλοι, τότε μπορεί να προτιμούμε περισσότερο το κρέας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 17 μελέτες που αφορούσαν τις προσωπικότητες των ανθρώπων και τις διατροφικές τους επιλογές. Οι μελέτες περιελάμβαναν περίπου 70.000 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το χαρακτήρα τους με βάση πέντε κύρια χαρακτηριστικά: τη δεκτικότητα, τη θετικότητα, τον νευρωτισμό, την εξωστρέφεια και την ευσυνειδησία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η δεκτικότητα και η θετικότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που διέφεραν μεταξύ των vegan και των κρεατοφάγων. Οι vegan άνθρωποι είχαν τάση να είναι πιο ζεστοί, συμπονετικοί, ευγενικοί και ανοιχτοί στα νέα πράγματα. Είχαν επίσης περισσότερη προθυμία να ασχοληθούν με ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και τα δικαιώματα των ζώων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι δεκτικές και να επιλέξουν μια vegan διατροφή. Αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των συνδέσεων μεταξύ του χαρακτήρα και της διατροφής μας. Η γνώση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση των θεμάτων διατροφής και υγείας από μια πιο ατομική προοπτική.