ασχολείται με την ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, οι ψυχολογικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων και στη μείωση του άγχους με τη συνεργασία θεραπευτή και ασθενούς. Επιπλέον, οι τεχνικές ενσυνειδητότητας επικεντρώνονται στην αποδοχή και τη μείωση του στρες, με αποτέλεσμα να μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο.
Η καθηγήτρια Βαλέρια Μοντέλι από το Βασιλικό Κολέγιο επισημαίνει ότι η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, αφού αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, οι ψυχολογικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, επηρεάζοντας θετικά την ψυχική και σωματική τους ευεξία.
Πέραν των ψυχολογικών θεραπειών, το άρθρο προτείνει και μερικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας που μπορούν να εφαρμοστούν καθημερινά για την ανακούφιση από την φλεγμονώδη νόσο. Η πρακτική της “σάρωσης” του σώματος, η εστίαση στο “τώρα”, η συνειδητή βόλτα και η επικέντρωση στο γεύμα μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής ανοίγουν τον δρόμο για μια επιπλέον μέθοδο ανακούφισης για τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο. Καθώς η νόσος αυτή επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ατόμων, η ψυχολογική αντιμετώπιση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.