Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών ουσιών και πλήθος οφελών για την υγεία μας. Είναι γνωστό ότι περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα και έχει θετική επίδραση στην υγεία των ματιών μας. Ωστόσο, κάθε είδος ψαριού έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον δρ. Dariush Mozaffarian, ειδικό στον τομέα της διατροφής, ο σολομός αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία μας. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού τύπου σολομού μπορεί να είναι περίπλοκη. Επιπλέον, υπάρχει αντίληψη ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου και ο αλιευμένος διαφέρουν ως προς την ποιότητα και τα επίπεδα μολυσματικών ουσιών. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τον σολομό που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Διατροφικά οφέλη του σολομού
Ο σολομός περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως τα DHA και EPA. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν αναγνωριστεί για τη θετική τους επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προστατεύοντας από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Διαφορετικοί τύποι σολομού
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σολομού στην αγορά και επιλέγοντας τον κατάλληλο μπορεί να γίνει μια προκλητική διαδικασία. Επιπλέον, υπάρχει αντίληψη ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου και ο αλιευμένος διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και τα επίπεδα μολυσματικών ουσιών τους. Ωστόσο, μια μελέτη έχει δείξει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του αλιευμένου και του σολομού ιχθυοτροφείου. Όλοι οι τύποι σολομού περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, σελήνιο και ιώδιο.
Μολυσματικοί παράγοντες
Όσον αφορά τον υδράργυρο και άλλους μολυσματικούς παράγοντες, παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων σολομού. Ο σολομός Ατλαντικού ιχθυοτροφείου έχει χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε σύγκριση με τις ποικιλίες αλιείας. Ωστόσο, κάθε δείγμα σολομού περιείχε επίπεδα υδραργύρου πολύ χαμηλότερα από τα πρότυπα ασφαλείας. Οι πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και άλλα μολυσματικά παράγοντα είναι επίσης σε ασφαλή επίπεδα στον σολομό. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι όλοι οι τύποι σολομού υπερτερούν σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Συμπεράσματα
Η κατανάλωση σολομού έχει αμφίβολλα πολλά οφέλη για την υγεία και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας. Όλοι οι τύποι σολομού είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλοί σε μολυσματικούς παράγοντες. Κατά την αγορά σολομού, συνιστάται να επιλέγονται πιστοποιημένα προϊόντα από βιώσιμες πηγές. Ο σολομός αποτελεί το τέλειο ψάρι που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο μας, προσφέροντάς μας υγεία και ευεξία.
Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20201016/What-to-know-about-eating-salmon.aspx