Κοζάνη: Πυκνή χιονόπτωση με αρκετά προβλήματα σε Κοζάνη και Καστοριά

Κοζάνη: Πυκνή χιονόπτωση με αρκετά προβλήματα σε Κοζάνη και Καστοριά

Αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την χιονόπτωση που σαρώνει την Δυτική Μακεδονία από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Περιφέρειας. Στον αποχιονισμό συμμετέχουν συνολικά 120 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες που έχουν στην διάθεση τους 5000 τόνους αλατιού. Το χιόνι στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς φτάνει από 30 εκατοστά έως και το ενάμιση μέτρο στα ορεινά όπου όμως δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά.

Στους δρόμους οχήματα της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής

Κατά μήκος της Εγνατίας οδού που διατρέχει την Δυτική Μακεδονία  περιπολούν δεκάδες οχήματα της τροχαίας καθώς και επτά πυροσβεστικά οχήματα με ένα ερπυστριοφόρο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης για την παροχή βοήθειας σε οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μάλιστα πολλά είναι τα οχήματα που κατά την διάρκεια της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης κυρίως της νυχτερινές ώρες εξετράπησαν της πορείας τους και ακινητοποιήθηκαν στη Εγνατία Οδό στην περιοχή μεταξύ ανισόπεδου κόμβου Πολυμύλου και των ανισόπεδων κόμβων Καλαμιάς και Σιάτιστας Κοζάνης καθώς δεν έφεραν χειμερινά ελαστικά αλλά και ούτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εκχιονιστικά για παροχή βοήθειας σε ασθενείς

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων σε ορεινές κοινότητες του Βοίου για την μεταφορά ασθενών στα κοντινότερα  κέντρα υγείας ή τα νοσοκομεία της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά με κατάγματα, τα οποία παρουσιάζουν μια ανεπαίσθητη αύξηση κατά 2-3% σε σχέση με το διάστημα πριν τις χιονοπτώσεις. Δεν υπάρχουν μέχρις στιγμής (01.00 μεσάνυχτα) αναφορές για αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια. Τα σχολεία σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα παραμείνουν την Πέμπτη κλειστά, ενώ κλειστό θα παραμείνει και το ΤΕΙ Κοζάνης.

Μετ εμποδίων η κίνηση των οχημάτων

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Έχει δοθεί εντολή για προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λοιπών οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, από ανισόπεδο Αλιάκμονα έως και τον Ανισόπεδο κόμβο Κρυσταλλοπηγής στην συνοριακή διάβαση προς την Αλβανία. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων υπάρχει και από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εγνατία  Όδο (Α2), στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α27/Ε65) Κοζάνη – Πτολεμαΐδα  και σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Νομού Κοζάνης.

Παράλληλα έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από τον ανατολικό ανισόπεδο κόμβο Σιάτιστας έως και τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου της Εγνατίας Οδού, από τον δυτικό κόμβο της Σιάτιστας έως και τον Ανισόπεδο κόμβο Αλιάκμονα του Κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού (Α29 ) Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής καθώς και από 25ο έως και 50ο  χ.λ.μ. της Εθνικής οδού Κοζάνης Λάρισας.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

 

 

www.ert.gr

Το διάβασα και σας το μεταφέρω από ΕΔΩ:

* Την απόλυτη ευθύνη για το περιεχόμενο του άρθρου φέρει ο εκάστοτε συγγραφέας του.
** Στο πλαίσιο των παρεχόμενων πληροφοριών από το αναδημοσιευμένο άρθρο δεν ευθυνόμαστε και δεν υπέχουμε υποχρέωση αποζημίωσης