3 Οκτωβρίου 2025

2022: Έτος Οσπρίων – Ανακαλύπτοντας τα Θησαυροί της Φύσης

Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Άδειες για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στα καμένα του Έβρου, εντός περιοχής NATURA. Μετά την πρόσφατη ανάλυση της κατ

Αριθμός ρεκόρ από γύπες σε προστατευόμενη περιοχή στη Βουλγαρία

Αριθμός ρεκόρ από γύπες καταμετρήθηκε στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, περισσότεροι από 20 γυπαετοί και μαυρογύπες καταμετρήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή Σακ

Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας, την Κυψέλη, βρίσκεται ο λόφος Ελικώνα, γνωστός και ως Αλεπότρυπα. Στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη,

Το πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, ο προηγούμενος μήνας Σεπτέμβριος κατέγραψε ένα νέο θερμοκρασιακό ρεκόρ. Με μέση θερμοκρασία 16,38°C, ξεπέ

Γιατί δεν στεριώνει με τίποτα η μικροκινητικότητα στην Αθήνα;

Βρισκόμασταν στα μέσα του Οκτωβρίου του 2022 όταν η γνωστή υπηρεσία μετακίνησης Beat αλλάξε την επωνυμία της σε Free Now. Μαζί με την αλλαγή της ονομασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το 2022 ανακηρύχθηκε ως το Έτος Οσπρίων, ένας χρόνος αφιερωμένος στην ανακάλυψη των θησαυρών που η φύση μας προσφέρει μέσω των οσπρίων. Οι οργανισμοί διατροφής και γεωργίας από όλο τον κόσμο ενώνονται για να ευαισθητοποιήσουν το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα διατροφικά οφέλη και την αειφόρο ανάπτυξη που προσφέρουν τα οσπροφόρα φυτά.

Τα οσπρια είναι η μυστική ύλη της φύσης για ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες και βιταμίνες Β, τα οσπρια μας προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η κατανάλωση οσπρίων συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Από την αρχαιότητα, τα οσπρία ήταν μία από τις βασικές τροφές του ανθρώπου. Η αρχαιολογία μας έχει αποκαλύψει ευρήματα οσπρίων στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία, που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. Ανακαλύπτοντας την ιστορία αυτών των τροφίμων, μπορούμε να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβουν.

Τα κλασικά οσπρια όπως η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά και τα μπιζέλια έχουν γίνει έργο τέχνης στην κουζίνα μας. Μέσω δημιουργικών συνταγών και γευστικών συμπεριφορών, μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα και πρωτότυπα πιάτα που βασίζονται στα οσπρια. Αλλά η ποικιλία δεν σταματά εκεί. Η σόγια, το λαθούρι, τα ρεβίθια, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι) είναι μερικά από τα οσπρια που μπορούμε να εξερευνήσουμε και να ενσωματώσουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.

Το 2022, ας ανακαλύψουμε τα οσπρια και ας αναγνωρίσουμε την αξία τους. Ας ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Ας επενδύσουμε στην αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας και ας αναπτύξουμε υγιεινές συνήθειες διατροφής για τον εαυτό μας και τις επόμενες γενιές. Ας αναγνωρίσουμε τον πλούτο της φύσης και ας αγκαλιάσουμε τα οσπρια ως θησαυρούς της φυσικής μας κληρονομιάς.