27 Απριλίου 2025

5 φράσεις που μπορεί να πει ένα παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό

Τελευταία Άρθρα

Ενημέρωση για την επιλογή νέων διοικήσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες – Ανοίγει η περίοδος υποβολής αιτήσεων

Το πρώπροκήρυξης βάσει του νέου νόμου 5062/2023 με τίτλο «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους» δημοσιεύτηκε,

5 καίριοι τρόποι για να προετοιμάσετε το παιδί σας για ένα επιτυχημένο μέλλον

Πρακτικές συμβουλές για γονείς που θέλουν να βοηθήσουν στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών τους. By Carlota Nelson, σκηνοθέτης της ταινίας Brain Matters. Γονιό

Πώς επηρεάζει το σώμα σας η αργή κατανάλωση φαγητού τη νύχτα

Η επίδραση της αργής κατανάλωσης φαγητού τη νύχτα στον οργανισμό σας Όταν έχουμε αδυναμία στα σνακ, είναι δύσκολο να αντισταθούμε ακόμα και αργά τη νύχτα.

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχοιρους: Ένα βήμα για τη διατήρηση των αρκούδων στην Ελλάδα

αφορά μια σημαντική επιχείρηση για την διάσωση μιας αρκούδας από παράνομη θηλιά που είχε τοποθετηθεί για τα αγριογούρουνα σε μια ορεινή περιοχή. Η περιβαλλοντ

Αθόρυβα πυροτεχνήματα για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας ζώα

Η προστασία των τετράποδων φίλων μας είναι πλέον προτεραιότητα για τον Δήμο Καβάλας. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι φέτος θα γίνει ρίψη αθόρυβων πυροτεχνημάτων κα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο σχολικός εκφοβισμός και η παρενόχληση στα σχολεία αποτελούν ένα δυσάρεστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά. Οι γονείς αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να τους εξοπλίσουν με αποτελεσματικές στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν τις δυσάρεστες καταστάσεις όταν είναι μόνα τους. Είναι σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό με σεβασμό, αλλά και να θέτουν τα όριά τους χωρίς να προκαλούν. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε νέες φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα παιδί για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπου κάποιος τον μιλάει άσχημα ή τον κοροϊδεύει.

1. “Παρακαλώ να σταματήσεις να με ενοχλείς και να με αφήσεις ήσυχο.”
Με αυτή την φράση, το παιδί ζητάει από τον άλλον να σταματήσει να του προκαλεί αναστάτωση και να του παραχωρήσει τον χώρο που χρειάζεται για να νιώσει ήρεμο.

2. “Παρακαλώ, μην με αποκαλείς έτσι. Έχω όνομα.”
Με αυτή τη φράση, το παιδί δείχνει στον άλλον ότι πρέπει να του δείχνει σεβασμό και να μην τον χαρακτηρίζει με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

3. “Μην μου αποδίδεις ευθύνη για κάτι που δεν έκανα. Δεν έχω τον έλεγχο.”
Εάν κάποιος κατηγορήσει το παιδί άδικα, είναι σημαντικό να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με αυτή τη φράση, εκφράζει την αντίδρασή του και αρνείται να αναλάβει ευθύνες που δεν του ανήκουν.

4. “Καταλαβαίνω ότι είσαι εκνευρισμένος / εκνευρισμένη, αλλά δεν σου επιτρέπω να με θίγεις έτσι.”
Με αυτή τη φράση, το παιδί θέτει τα όριά του και επισημαίνει στον άλλο ότι η συμπεριφορά του δεν γίνεται αποδεκτή. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνει ότι αξιοπρέπεια του πρέπει να γίνεται σεβαστή.

5. “Αυτό που κάνεις δεν είναι ασφαλές. Πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.”
Εάν το παιδί αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που το κάνει να νιώθει ανασφάλεια ή άβολα, είναι σημαντικό να ζητήσει βοήθεια από ενήλικες που μπορούν να του προσφέρουν υποστήριξη. Με αυτή την φράση, το παιδί τονίζει τη σημασία της ασφάλειας και την ανάγκη για επικοινωνία με ενήλικες πρότερα παρά να το αγνοήσει για να γίνει αποδεκτό από τους φίλους του.

Είναι σημαντικό να ενισχύουμε τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον εκφοβισμό. Με αυτές τις νέες φράσεις, τα εξοπλίζουμε με ισχυρά εργαλεία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Πηγή