28 Απριλίου 2025

6 αλήθειες για τη γονεϊκότητα που κάθε γονιός θα έπρεπε να θυμάται καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας: Ένας νέος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνδέεται συχνά με την κατανάλωση σαμπάνιας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναφέρει έναν αναπάντεχο κίνδυν

Νέες τάσεις για το 2024: Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες για ευεξία

Καθώς προετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2023 και να υποδεχθούμε το 2024, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε,

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Η επίδραση στις κινητικές δεξιότητες του μωρού

Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη έχει μια νέα προσθήκη στη λίστα με τα οφέλη της άσκησης: βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Μια μελ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μεταξύ του να είναι ένας γονιός και του να περιγράψεις το τι ακριβώς σημαίνει γονεϊκότητα, υπάρχει ένας βαθύς ωκεανός συναισθημάτων. Έντονες στιγμές, δυσκολίες, θαύματα, όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς μας ως γονείς. Έχουμε επιλέξει να εξερευνήσουμε 6 αλήθειες για τη γονεϊκότητα που θα έπρεπε να θυμόμαστε καθημερινά. Έτσι, πριν αρχίσει η χαρά και η ταραχή, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε και να αποκτήσουμε δύναμη για αυτά που θα έρθουν.

Η ασφάλεια του παιδιού είναι η πρώτη ευθύνη του γονέα κάθε στιγμή. Όταν ο κόσμος κατηγορεί τους γονείς και τους λέει ότι δεν είναι αρκετά καλοί, πάντα θα ξέρουμε ότι είμαστε αρκετά στο σπίτι μας για τα παιδιά μας.

Να ελέγχουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας και να τα καθοδηγούμε να είναι σαν ενήλικες, είναι μια άποψη. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η γονεϊκή μας υποχρέωση είναι να ελέγχουμε τη δική μας συμπεριφορά και να δείχνουμε τον ενήλικα στον οποίο θέλουμε να γίνουν.

Ένα παιδί που αισθάνεται ασφάλεια δεν χρειάζεται έναν γονέα που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει έναν γονέα που ζητά συγγνώμη όταν η οργή του προκαλεί πόνο στο παιδί.

Συχνά τα παιδιά τιμωρούνται απλά επειδή εκφράζουν τα συναισθήματά τους όπως οι ενήλικες. Τους απαγορεύεται να είναι θυμωμένα, να έχουν κακές ημέρες, να μιλούν αγενώς ή να έχουν κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος και πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τόσο υψηλές προσδοκίες τελειότητας από τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας θα συναντήσουν πολλούς ανθρώπους που δεν θα επιβεβαιώνουν τα συναισθήματά τους. Όμως, σημασία έχει να γνωρίζουν ότι όταν έρθουν στο σπίτι, θα έχουν πάντα κάποιον που θα το κάνει αυτό.

Εάν το παιδί μας μας λέει ότι το πληγώσαμε, δεν είναι δική μας να αποφασίσουμε εάν το κάναμε ή όχι. Είναι καθήκον μας να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να ακολουθήσουμε τις απολογίες μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας προς το καλύτερο.

Κάθε μέρα ως γονείς, ας θυμόμαστε αυτές τις αλήθειες για την γονεϊκότητα. Ας είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να είμαστε γονείς και ας πάρουμε δύναμη από αυτές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.