17 Απριλίου 2025

Οργανισμός για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): Προτάσεις για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά τα γιορτινά γεύματα

Τελευταία Άρθρα

Νέα τάση στο μακιγιάζ: Οι συμβουλές του Μαρκέλο Σίβογλου για ένα αψεγάδιαστο look

Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων, αναμένουμε με ανυπομονησία την εμφάνιση της νέας συλλογής μακιγιάζ του οίκου Dior. Είναι μια συλλογή με προϊόντα π

Μύθος ή αλήθεια; Οι γάτες μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι σε περίπτωση που χαθούν

Η μυστήρια ικανότητα των γατών να βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους μετά από απώλεια αποτελεί ένα θέμα που έχει ζωηρό ενδιαφέρον για όλους τους

ΕΚΠΑ: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής

Χαρούμενες μελωδίες γεμίζουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσ

Ο Άνθρωπος με το Παράδοξο: Η Μοναδική Ιστορία του Τζορτζ Χάρισον

Στο νέο βιβλίο του, ο Philip Norman, γνωστός για τις εξαιρετικές βιογραφίες των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον, εκθέτει το «παράδοξο» του Τζορτζ Χάρισον. Αυτό

Ο τίτλος τουυ: “Οι πέντε πιο ρυπογόνες οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο 2023”

Οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων είχαν εξαιρετική ανάπτυξη τον περασμένο μήνα. Συνολικά πωλήθηκαν 10.485 επιβατικά οχήματα, αυξημένα κατά 27,7% σε σχέ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατά τη διάρκεια των εορτών, συχνά μας τυχαίνει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της “τροφικής δηλητηρίασης”, με συμπτώματα που μοιάζουν με γαστρεντερίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, είτε εντός είτε εκτός της οικίας μας. Το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα συνηθέστερα λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

1. Αποψύχνετε το κρέας με ασφάλεια:
– Τοποθετήστε το κρέας σε ένα δοχείο στο ψυγείο.
– Τοποθετήστε το κρέας σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά).
– Χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός του ψυγείου. Η εκτεταμένη παραμονή του κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

2. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά:
– Πλύνετε καλά τα χέρια πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται επαφή.
– Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
– Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων.
– Μην πλένετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων.

3. Μαγειρέψτε το κρέας ολοκληρωμένα:
– Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C τουλάχιστον.
– Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί σε κατάλληλο σκεύος.
– Αν μαγειρεύετε γέμιση για τη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο ή μαγειρέψτε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα.
– Προτείνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσουν τουλάχιστον στους 74°C.
– Αφού αφαιρέσετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση μέσα στο πουλερικό για περίπου 20 λεπτά με σκοπό την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

4. Αντιμετωπίστε τα περισσεύματα με προσοχή:
– Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
– Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4°C).
– Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα και τα φαγητά που παρασκευάστηκαν από αυτήν εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της. Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.
– Αναθερμάνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74°C πριν τα σερβίρετε.