Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και ο κίνδυνος αναπνευστικών λοιμώξεων αυξάνεται, είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ορισμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να παρατείνουν τον χρόνο ανάρρωσης.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ δυσχεραίνει τον οργανισμό στην καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Επίσης, μπορεί να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με φάρμακα που λαμβάνονται για το κρυολόγημα ή τη γρίπη.
Καφείνη: Η καφεΐνη αφυδατώνει το σώμα και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αποφεύγετε τον καφέ, το μαύρο τσάι, τη σόδα και παρόμοια ροφήματα ή αναψυκτικά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να πυκνώσουν τη βλέννα και να επιδεινώσουν τη συμφόρηση.
Ζάχαρη: Η ζάχαρη συνδέεται με τη φλεγμονή και μπορεί να επιβραδύνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο και τυχόν στομαχικές διαταραχές.
Κατάλληλα τρόφιμα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων:
Σούπες: Οι σούπες είναι ιδανικές για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Η κοτόσουπα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C: Τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και οι ντομάτες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην ανάρρωση. Μπορούν να προστεθούν σε σούπες ή άλλα ζεστά πιάτα για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες βιταμίνες.
Μυρωδικά: Σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμάς έχουν δυναμωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της συμφόρησης.
Υγρά: Είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετά υγρά για να ενυδατώνουμε το σώμα, λόγω του πυρετού και της γενικότερης κακουχίας. Νερό, ζωμοί τσαγιού και ροφήματα από βότανα είναι προτιμότερα από καφεϊνούχα ποτά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Γενικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να επιλέγουμε τρόφιμα που θα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.