4 Δεκεμβρίου 2025

Ένας θησαυρός από τη φύση: Ο κρόκος, το φυτό που θωρακίζει τη γονιμότητα και το μυαλό, μειώνει την πίεση και νικά την κατάθλιψη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

*Γράφει ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  

Ο κρόκος, ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο θησαυρό της φύσης. Αναφέρεται από τον Όμηρο και στολίζει τοιχογραφίες των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών. Ωστόσο, ο κρόκος δεν είναι μόνο διακοσμητικό φυτό – έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αυτή η φυσική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να θωρακίσει τη γονιμότητα και το μυαλό, να μειώσει την πίεση και ακόμη να νικήσει την κατάθλιψη.

Ο κρόκος, του γένους Crocus sativus, είναι ένα βολβώδες φυτό που αναπαράγεται με βολβούς. Ανήκει στην Οικογένεια των Ιριδίων και έχει εντυπωσιακά και όμορφα λουλούδια. Ο κρόκος καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.

Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τις εντυπωσιακές ιδιότητες των στιγμάτων του άνθους του κρόκου. Αυτά τα στίγματα είναι μεγάλα και αποτελούν το πιο αξιολογότερο τμήμα του φυτού από πλευράς χρήσης – τόσο στη λαϊκή θεραπευτική όσο και στη μαγειρική. Τα συστατικά του σαφράν περιλαμβάνουν καροτινοειδή και μονοτερπενικές αλδεΰδες, όπως η κροκίνη, η κροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη.

Ο κρόκος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό χάρη στα καροτινοειδή που περιέχει, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας. Διάφορες μελέτες έχουν ανιχνεύσει βελτίωση της νοητικής λειτουργίας από τη χρήση του κρόκου σε ζωικά πρότυπα, ειδικά λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης. Επιπλέον, έχουν προκύψει αποτελέσματα που υποδεικνύουν τη χρησιμότητά του για την αντιμετώπιση υπέρτασης, κατάθλιψης και ακόμη και καρκίνου.

Το σαφράν, όνομα με το οποίο αναφερόμαστε στο προϊόν του κρόκου, αποτελεί το ακριβότερο καρύκευμα, λόγω του κόστους της συγκομιδής του. Πάνω από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες εργασίας απαιτούνται για να παραχθούν μόλις 650 γραμμάρια σαφράν.

Πριν χρησιμοποιήσετε το σαφράν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας, καθώς είναι διαθέσιμο σε μικρές δόσεις ως καρύκευμα ή σε συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, το σαφράν είναι γενικά ασφαλές και δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.

Ο κρόκος, αυτό το πολύτιμο φυτό της φύσης, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Με τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο κρόκος μας βοηθά να διατηρήσουμε την γονιμότητά μας, να ενισχύσουμε το μυαλό μας, να μειώσουμε την πίεση και ακόμη να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Αξίζει να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό της φύσης για την ευεξία και την υγεία μας.  

*Ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός είναι καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.