Είναι η ψήφιακή απιστία στα social media κάτι που πρέπει να ανησυχούμε; Από ποια σημεία ξεπερνιούνται τα όρια σε μια σχέση από τις online ενέργειες; Καθώς η επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη και αναπόφευκτη, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν η αλληλεπίδραση μας στα social media μπορεί να επηρεάσει την σχέση μας με τον σύντροφό μας.
Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι παραδοσιακοί ορισμοί της απιστίας που εστιάζουν στη σωματική προδοσία. Ωστόσο, η ψηφιακή απιστία έχει γίνει μια νέα πραγματικότητα που αμφισβητεί αυτούς τους ορισμούς. Για πολλούς ανθρώπους, η κοινοποίηση συναισθημάτων και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στα social media θεωρείται απιστία.
Η απιστία είναι κάθε πράξη που σπάει τα όρια και την εμπιστοσύνη στη σχέση μας. Η εμπιστοσύνη είναι ουσιαστική για να αισθανόμαστε ασφαλείς στη σχέση μας και περιλαμβάνει την εκτίμηση και τον σεβασμό των αναγκών μας. Εάν εκφράσουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι ο σύντροφός μας κάνει like σε φωτογραφίες άλλων, αλλά αυτός συνεχίζει να το κάνει γνωρίζοντας ότι μας κάνει άβολα, τότε αμφισβητείται η αξιοπιστία του.
Όλοι έχουμε διαφορετικές ανασφάλειες, ανάγκες και προσδοκίες σε μια σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανησυχίες μας δεν είναι βάσιμες ή ότι πρέπει να τις αποποιηθούμε. Ωστόσο, για μια υγιή σχέση, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε και να προσαρμοστούμε σε διάφορες πράξεις ανάλογα με τις ανάγκες του συντρόφου μας. Εάν ο σύντροφός μας δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις ανησυχίες μας και να πάρει υπόψη τις ανάγκες μας, τότε μπορεί να βλάπτει σοβαρά την σχέση μας.
Εάν αποφασίσουμε να συζητήσουμε τα αισθήματά μας με τον σύντροφό μας, πρέπει να το κάνουμε με ηρεμία και ανοιχτότητα. Εξηγούμε ότι η συμπεριφορά του μας ενοχλεί και τον παρακαλούμε να το σταματήσει αν θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς στη σχέση μας. Εάν είναι πρόθυμος να μας ακούσει, να μας καταλάβει και να πάρει μέτρα για να μας βοηθήσει να νιώσουμε ασφαλέστερα στη σχέση μας, τότε υπάρχει ελπίδα ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί. Ωστόσο, εάν ο σύντροφός μας συνεχίσει να απορρίπτει τις ανησυχίες μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς πληγωμένα συναισθήματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές στη σχέση μας.
Σε τελική ανάλυση, το αν η αποδοχή της ψηφιακής απιστίας είναι αποδεκτή ή όχι, έχει λίγη σημασία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ευτυχία και η ευεξία μας είναι προτεραιότητες. Αξίζουμε να αισθανόμαστε αγαπημένοι, σεβαστοί και ξεχωριστοί σε μια σχέση. Εάν η συμπεριφορά του συντρόφου μας μας καθυστερεί από αυτά τα αισθήματα, τότε πρέπει να αναλογιστούμε αν αυτή η σχέση είναι πραγματικά το καλύτερο για εμάς.