Με υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης που φτάνει το 18%, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανακύκλωση παλιών smartphones. Αυτό το ποσοστό ανακύκλωσης είναι διπλάσιο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων που ανέρχεται στο 10%. Μια εξέχουσα επίδοση που καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα.
Μετά την Ελλάδα, η Αυστρία και η Τσεχία ακολουθούν με ποσοστά 17% και 15%, αντίστοιχα. Ενώ, Δανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία ακολουθούν με περίπου 12%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η Κροατία και η Ολλανδία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων που επιλέγουν να δώσουν ή να πουλήσουν τα παλιά τους τηλέφωνα, με ποσοστά 32% και 24% αντίστοιχα.
Παράλληλα, στον τομέα της ανακύκλωσης παλιών laptops και tablets, η Ελλάδα επίσης καταλαμβάνει μια υψηλή θέση. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία προηγούνται με ποσοστά 18%, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με 17% και η Κροατία με 15%. Για την ανακύκλωση laptops και tablets, η Γαλλία και η Κροατία ξεχωρίζουν με ποσοστά 15% και 35% αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων, το 49%, εξακολουθεί να κρατά τα παλιά τους smartphones στο σπίτι. Η Eurostat υπογραμμίζει την αυξανόμενη χρήση τεχνολογίας ΤΠΕ που συνεπάγεται αύξηση στην ποσότητα απορριμμάτων από παλιές συσκευές και θέτει το ερώτημα για το μέλλον των αχρησιμοποίητων συσκευών ΤΠΕ.
Η ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση smartphones είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για την προοδευτικότητα της χώρας μας στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας. Οι πολίτες μας δείχνουν υψηλή ευαισθησία και αναγνωρίζουν τη σημασία της ανακύκλωσης στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση και να ενημερώνουμε τους πολίτες για τη σημασία της. Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να δημιουργήσουμε εύκολες και προσβάσιμες δομές για τη σωστή διάθεση των παλιών ηλεκτρονικών συσκευών. Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.