20 Απριλίου 2025

Τροφίμα που ενισχύουν τη νευροανάπτυξη των παιδιών – Μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Τελευταία Άρθρα

Πώς να αντιμετωπίσεις τα αναπάντεχα εμπόδια στη ζωή σου

Όταν η ζωή σε φέρνει αντιμέτωπο με αναπάντεχα γεγονότα που διαταράσσουν τα σχέδια σου, είναι σημαντικό να μην απογοητεύεσαι. Έστω κι αν τα σχέδια σου καταρρέ

Κορωνοϊός, γρίπη και RSV: Προειδοποίηση για εκρηκτικό κοκτέιλ ασθενειών

Σοκ προκαλεί η εξάπλωση μιας υπο-παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγε

Ο νέος τίτλος τουυ: “Στρεπτόκοκκος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον θρυλικό μικρόβιο”

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α; Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανήκει στην ομάδα Α και μπορ

Νέα λόγιαΑυγολέμονο: 3 απλά κόλπα για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα”

Το αυγολέμονο, αυτή η αγαπημένη σάλτσα της ελληνικής κουζίνας, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και δημοφιλή στοιχεία της παραδοσιακής μαγειρικής. Με τ

Ο τρόπος που μιλάτε στο κατοικίδιό σας αποκαλύπτει την ευφυΐα σας

Πολλοί μπορεί να σας έχουν χαρακτηρίσει "τρελούς" επειδή μιλάτε στο κατοικίδιό σας, αλλά οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι σημάδ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σημασία του ψαριού για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών επιβεβαιώνεται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microorganisms από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να προληφθούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των κινητικών και διανοητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

“Παρότι ορισμένες νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν γενετική βάση, οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες της υγείας μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη”, ανέφερε η Terrah Keck-Kester, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση ψαριών, όπως αποδείχθηκε, έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η μελέτη περιελάμβανε την αξιολόγηση της διατροφής 142 βρεφών στην ηλικία των 6 και 12 μηνών, καθώς και τη συλλογή δειγμάτων σάλιου για να εξεταστεί το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών στην ηλικία των 12 μηνών συνδέονταν με την έλλειψη κατανάλωσης ψαριών, καθώς και με την υψηλή δραστηριότητα δύο ειδών βακτηρίων στο στόμα τους.

Η έρευνα περιλάμβανε επίσης την εξέταση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, όπως το άγχος της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παρά την ύπαρξη αυτών των παραγόντων, η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα προστατεύει τα παιδιά και η μικροβιακή ποικιλότητα ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτά τα οφέλη.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάζει τον μεταβολισμό και την αξιοποίηση θρεπτικών συστατικών όπως τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των παιδιών”, τόνισε ο καθηγητής Steven Hicks.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ψαριών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατροφής των παιδιών και μπορεί να προσφέρει έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία και ανάπτυξή τους. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών μας και να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.