Το «κύμα» του κορωνοϊού και της γρίπης συνεχίζει να επεκτείνεται με μεγάλη δυναμική αυτές τις ημέρες. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 αυξάνεται σταδιακά στα νοσοκομεία, αν και οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και όχι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η αύξηση αυτή ασκεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά από τη στιγμή που αυξάνεται και η διάδοση των ιών της εποχικής γρίπης και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα. Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξεύσει συναγερμό για την εξάπλωση των ιώσεων, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και επικαιροποιώντας τον εμβολιασμό, ειδικά σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 38% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται, παρόλο που η ανοσία του πληθυσμού έχει αυξηθεί με τον εμβολιασμό. Τα περισσότερα νοσοκομεία που καταγράφονται ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται στην Αττική, με το νοσοκομείο «Σωτηρία» να διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων από την αρχή της πανδημίας.
Σε πιο αναλυτικό επίπεδο, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ανά περιοχή κατανέμεται ως εξής:
– Αττική: 354 ασθενείς
– Πειραιάς και νησιά του Αιγαίου: 192 ασθενείς
– Μακεδονία: 158 ασθενείς
– Μακεδονία και Θράκη: 179 ασθενείς
– Θεσσαλία: 99 ασθενείς
– Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά: 148 ασθενείς
– Κρήτη: 40 ασθενείς
Επιπλέον, περισσότεροι από 30 ασθενείς νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν καταγράψει περιπτώσεις με κορωνοϊό. Συνολικά, πάνω από 1.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών έχει ξεπεράσει τις 200 την ημέρα.
Παράλληλα, η παρακολούθηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν. Η κυρίαρχη υπο-παραλλαγή στη χώρα είναι η EG.5 ή «Eris», ακολουθούμενη από την XBB.1.5. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει καλέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμαστούν για την πίεση στις ΜΕΘ και να λάβουν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει της επιδημικής δραστηριότητας του κορωνοϊού και της γρίπης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο συστήνει τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ομάδων κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης, προκειμένου να περιοριστεί η σοβαρή νόσηση και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Η υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ (CDC) έχει εκκινήσει επίσης εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, του κορωνοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αναφέροντας την αύξηση των περιπτώσεων παιδιών με σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Η γρίπη επίσης έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί έντονα σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων να ξεπερνά το όριο του 10%. Τα τελευταία δεδομένα καταγράφουν περιπτώσεις σοβαρής νόσησης και θανάτους λόγω γρίπης.
Είναι σημαντικό να γίνει η υγειονομική προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση των ιών και να εμβολιαστούμε εναντίον της γρίπης, του κορωνοϊού και του RSV. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας από σοβαρές νοσήσεις και επιπτώσεις στην υγεία.