20 Απριλίου 2025

Πρωί: Κάνει κακό να πατώ το «snooze» και να… αλλάζω πλευρό;

Τελευταία Άρθρα

Οι αξέχαστοι ήρωες γάτες στον κόσμο της κινούμενης εικόνας

Γάτες κινουμένων σχεδίων: τα αξεπέραστα αγαπητά και πιο διάσημα πλάσματα στις καρδιές μας! Η παρουσία τους σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και κινούμενα σχέδι

Πρόκληση της υγρασίας στην υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υγρασία, το ποσοστό υδρατμών στον αέρα, είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Τόσο η υψηλή όσο και η

Πρόγραμμα Οδοντιατρικής Φροντίδας για Παιδιά: Τελευταία Ευκαιρία να Υποβάλετε την Αίτησή σας!”

Ο ημερολογιακός χρόνος για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα "Dentist Pass" ολοκληρώνεται αύριο, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 23:59. Το "Dentist Pass"

Η ιδανική επιλογή για ενυδατωμένα χέρια τον χειμώνα

Με την άφιξη του χειμώνα, το κρύο γίνεται ολοένα και πιο αιχμηρό και οι επιπτώσεις του ξηρού αέρα φαίνονται στα χέρια μας. Το δέρμα των χεριών μας είναι εξαι

Πάρκινσον: Έρευνα φοιτητών από την Ελλάδα οδηγεί στη δημιουργία εφαρμογής που ανιχνεύει έγκαιρα τη νόσο

Οι νέοι στην επιστήμη και την τεχνολογία συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τις καινοτόμες ιδέες και τις επιδόσεις τους. Αυτή τη φορά, μια ελληνική ομάδα φοιτητών,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η αλλαγή στα ρουτίνες του ύπνου μπορεί να είναι πολύ προσωπική, ανακαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Sleep Research». Αν και μέχρι πρότινος η συνήθεια του να πατάμε το “snooze” και να αλλάζουμε πλευρό στο κρεβάτι το πρωί θεωρούταν κακή για την ποιότητα του ύπνου και την υγεία μας, η μελέτη δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και ευεργετική.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.732 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι το 69% από αυτούς πατά το κουμπί αναβολής πολλές φορές πριν σηκωθεί. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε νεαρά άτομα ή σε αυτούς που αργούν να κοιμηθούν. Παρόλα αυτά, η μελέτη δεν διαπίστωσε αρνητική επίδραση της αναβολής στην ποιότητα του ύπνου τους, τα επίπεδα του στρες ή την πρωινή κούραση. Αντιθέτως, αυτοί που πατούσαν το “snooze” επέδειξαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αναβολή δεν είναι πάντα και για όλους μια βοηθητική συνήθεια. Αν κάποιος ξυπνά και αμέσως έχει ενέργεια ή σηκώνεται μετά από λίγες συντομες περιόδους αναβολής και νιώθει ανανεωμένος, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, η συνήθεια της παρατεταμένης αναβολής και της υπερβολικής καθυστέρησης του πρωινού ξυπνήματος μπορεί να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου όπως δυσκολία να αποκοιμηθείτε τη νύχτα, τακτικές αφύπνισης, αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ροχαλητό ή διακοπές στην αναπνοή κατά τον ύπνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ανιχνεύσετε την αιτία και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Συνοψίζοντας, η αναβολή του ξυπνητηριού μπορεί να είναι μια προσωπική υπόθεση και, αν κοιμάστε επαρκώς και ποιοτικά και αισθάνεστε ενέργεια, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Ωστόσο, εάν συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου, πρέπει να εξετάσετε την αίτηση περαιτέρω για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδραση της αναβολής στην υγεία μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανησυχία εάν κοιμάστε καλά και νιώθετε ενεργοί.