Έχω να παραδεχτώ ότι η μητρότητα δεν έχει οδηγίες χρήσης και όσα πίστευα πως θα συμβούν τελικά δεν συνέβησαν. Τα “ποτέ” που έλεγα πριν γίνω μαμά, μετατράπηκαν σε “έλα, μωρέ δεν πειράζει για μία φορά”. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αφού μαζί με τα παιδιά μας μεγαλώνουμε και εμείς και γίνονται σοφότεροι. Όπως επίσης είναι φυσιολογικό να αναθεωρείς και να αποδέχεσαι ότι πολλά από όσα πίστευες πως θα έκανες ως γονέας, δεν είναι τόσο σημαντικά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
1. Να τρώει μόνο υγιεινό φαγητό
Όταν έγινα μητέρα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα προσφέρω στο παιδί μου υγιεινό φαγητό. Αλλά όταν ξεκίνησε τα παιδικά πάρτι και τα γενέθλιά των φίλων, η κατανάλωση ζάχαρης άρχισε να αυξάνεται. Αλλά συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν είναι λόγος να αγχώνομαι. Απλά προσπαθώ να την παροτρύνω να τρώει σωστά στο σπίτι και να βροντοφωνάζω.
2. Να προστατεύω το παιδί μου από κάθε μικρόβιο
Υπάρχει η τάση να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάθε μικρόβιο. Αλλά η έκθεση σε μικρόβια μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αποδέχτηκα ότι δεν πρέπει να πιέζομαι τόσο πολύ για αυτό και να επιτρέψω στο παιδί μου να έρχεται σε επαφή με μικρόβια.
3. Να αγοράζω ακριβά ρούχα
Ήμουν λάτρης της μόδας και ονειρευόμουν να αγοράσω μικρά φορεματάκια και αξεσουάρ για την κόρη μου. Αλλά τελικά συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές που προσφέρουν εξίσου καλή ποιότητα. Έτσι, σταμάτησα να ξοδεύω πολλά χρήματα σε ρούχα που θα φορέσει ελάχιστες φορές.
4. Να περιορίζω τον χρόνο στις οθόνες
Υπήρχε η πρόθεση να κρατήσω το παιδί μου μακριά από τις οθόνες, αλλά συνειδητοποίησα πως αυτό είναι αδύνατον. Αντίθετα, κατάλαβα ότι δεν είναι τόσο βλαβερό να παρακολουθεί μία παιδική ταινία για λίγο ώστε εγώ να ηρεμήσω μετά από μία δύσκολη ημέρα. Φυσικά, προσπαθώ να κρατάω το μέτρο και να μην είναι καθημερινή συνήθεια.
5. Να αποδεχτώ ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται σε διαφορετικό ρυθμό. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για την ανάπτυξή τους, αρκεί να παρακολουθείς με τον παιδίατρο τις καμπύλες ανάπτυξης.
6. Να σταματήσει την πάνα τη σωστή στιγμή
Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πότε πρέπει να σταματήσει το παιδί τους να φοράει πάνες. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα συμβεί φυσικά και χωρίς να αγχώνονται. Καμία πάνα δεν θα κρατήσει κανένα παιδί από το να επιτύχει στη ζωή.
7. Να μην ανησυχώ για το βάρος και το ύψος
Η αύξηση στο βάρος και το ύψος του μωρού είναι μοναδική για κάθε παιδί. Δεν χρειάζεται να αγχώνονται οι γονείς γι’ αυτό, αρκεί να παρακολουθούν τις καμπύλες ανάπτυξης μαζί με τον παιδίατρο.
8. Να ξεκινήσει τη στερεά τροφή στην κατάλληλη στιγμή
Πότε να ξεκινήσει το μωρό μας τη στερεά τροφή είναι συχνή ανησυχία. Αλλά αποδέχτηκα ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνομαι. Ακολούθησα τις συμβουλές του παιδίατρου και έτσι μπορώ να βεβαιωθώ ότι το μωρό μου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
9. Να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες για μωρά
Αν και υπάρχει η πρόθεση να συμμετέχω με το παιδί μου σε δραστηριότητες για μωρά, συνειδητοποίησα ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι κυρίως για εμάς τους γονείς. Οπότε αποφάσισα να επενδύσω το χρόνο και τα χρήματα μου στα χόμπι και τα ενδιαφέροντα που έχει το παιδί μου τώρα.
10. Να αναζητώ τα καλύτερα παιχνίδια
Συνειδητοποίησα ότι τα ακριβά παιχνίδια δεν είναι πάντα τα καλύτερα. Αντίθετα, η κόρη μου προτιμάει τα απλά πράγματα, όπως τις κουτάλες και τα κουζινικά.
Σε γενικές γραμμές, αυτά ήταν μερικά από τα πράγματα που προκαλούσαν ανησυχία όταν το παιδί μου ήταν μικρό, αλλά αποδείχθηκαν ότι δεν είναι τόσο σημαντικά όσο νόμιζα. Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι που μας διδάσκει να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας όπως αυτό που προσαρμόζουμε τις πανάκριβες πάνες του μωρού μας.