Στη σύγχρονη εποχή όπου η επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο έχει αυξηθεί δραματικά, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και των ταχείων μετακινήσεων, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε και να ενσωματώνουμε πολιτιστικά στοιχεία από άλλες κουλτούρες στην καθημερινή μας ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό το φαινόμενο. Μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις είναι το Matcha τσάι, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τσάι που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους Βουδιστές μοναχούς για να βελτιώσουν την αίσθηση χαλάρωσης και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαλογισμού. Η χρήση αυτού του τσαγιού δεν είναι τυχαία, καθώς το Matcha έχει επιδειχθεί να έχει οφέλη για την υγεία, ενισχύοντας τη διάθεση και την απόδοση του εγκεφάλου, καθώς και καταπραΰνοντας το στρες.
Οι ερευνητές από την Ιαπωνία πρόσφατα πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη, επιδιώκοντας να εξετάσουν τα πιθανά αντικαταθλιπτικά οφέλη αυτού του τσαγιού. Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως, με τον αριθμό αυτών που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης να αυξάνει εκθετικά. Παρόλο που οι αιτίες της κατάθλιψης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, συνήθως συνδέεται με τη μείωση της ντοπαμίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την πρόκληση συναισθημάτων χαράς και ευτυχίας. Έχουν αναπτυχθεί πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ωστόσο έχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα: πρώτον, παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες και δεύτερον, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει ανοσοαντίδραση στο φάρμακο με την πάροδο του χρόνου, οπότε απαιτούνται ολοένα και υψηλότερες δόσεις ή αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής. Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν τους ερευνητές να αναζητήσουν άλλες, μη φαρμακευτικές ουσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το Matcha κέρδισε πρόσφατα δημοτικότητα ως ένα από αυτά τα προϊόντα, καθώς οι φύλλα Camellia sinensis, από τα οποία παρασκευάζεται το τσάι, περιέχουν ενώσεις που ενισχύουν τη διάθεση.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που είναι ευαίσθητα στο άγχος και τα υπέβαλαν σε μια πειραματική δοκιμασία κοινωνικού άγχους. Η χορήγηση σκόνης Matcha φάνηκε να μειώνει τη συμπεριφορά που μοιάζει με άγχος, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της ντοπαμίνης μέσω της αλληλεπίδρασής της με το υποδοχέα D1. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients. Κατά την εκτενή ανάλυση των ευρημάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση του Matcha τσαγιού ενεργοποιεί δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα, που είναι κρίσιμες για τον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που είναι ευαίσθητα στο στρες, ενώ τα ανθεκτικότερα ποντίκια δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση ενός αναστολέα του υποδοχέα D1 ανατρέπει τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα του Matcha τσαγιού. Ο δρ. Yuki Kurauchi από το Πανεπιστήμιο της Kumamoto καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η σκόνη Matcha έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενεργοποιώντας το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου, ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του ατόμου”. Είναι αισιόδοξος για το μέλλον των ερευνών και πιστεύει ότι περισσότερες μελέτες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ατομικής ψυχικής κατάστασης.
Διαβάστε επίσης:
– Ενα ρόφημα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας βοηθά να ξεπεράσουμε το στρες
– Ο top τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη χωρίς φάρμακα – Τι αποκαλύπτει η έρευνα
– Φυσικά αγχολυτικά χωρίς παρενέργειες: Οι καλύτερες επιλογές που είναι διαθέσιμες για όλους