Η σχέση μεταξύ χαρακτήρα και ύπνου έχει αναλυθεί από ερευνητές στη Φινλανδία και οι ευρήματά τους αποτελούν έναν παράγοντα που αξίζει προσοχής. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Brain and Behavior”, τα άτομα που είναι συμπονετικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απολαμβάνουν έναν καλό και ήρεμο ύπνο σε σχέση με εκείνους που λείπει αυτή η χαρακτηριστική ιδιότητα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 1.000 νεαρούς ενήλικες κατά τη διάρκεια 11 ετών και περιλάμβανε αξιολογήσεις των προσωπικοτήτων τους στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων πολλές φορές για να εντοπίσουν κάποια πιθανή διαταραχή σε σχέση με αυτόν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που είχαν υψηλό επίπεδο συμπόνιας είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου και αντιμετώπιζαν λιγότερες διαταραχές.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμπτώματα κατάθλιψης επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου για τα συμπονετικά άτομα και για εκείνα που δεν είναι. Αυτό θέτει την ερώτηση εάν η συμπόνια μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική προσέγγιση για τις διαταραχές ύπνου.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά συμπίπτουν με προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν ότι η συμπόνια μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση. Η ικανότητα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.
Παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το στρες ή να επιδεινώσει τυχόν υπάρχοντα προβλήματα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης της συμπόνιας ως μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου.
Γενικότερα, παρατηρείται αύξηση της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή για την αϋπνία, όπως εκτιμούν οι Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αυτό είναι ανησυχητικό και αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής έρευνας σε αυτόν τον τομέα.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι σαφές ότι η συμπόνια μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Επομένως, ίσως θα ήταν καλό να ενισχυθεί η καλλιέργεια αυτής της πολύτιμης ιδιότητας για να αντιμετωπιστεί η αρνητική επίδραση της αϋπνίας και να βελτιωθεί η υγεία και το ευζήν των ατόμων.