21 Απριλίου 2025

5 τοξικές φράσεις που επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά

Τελευταία Άρθρα

4 συμβουλές για να αποφύγετε την πάροδο βάρους κατά τις γιορτές

Φέτος περιμένουμε πως και πως τις γιορτές, αφού θα είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που θα επιτραπεί να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστό

Νέες τροφές για αύξηση της διάθεσης και την καταπολέμηση των blues

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί του μπορεί να φέρει και μια μείωση της διάθεσης μας λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D από την έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας.

Η αθάνατη μέδουσα Turritopsis Dohrnii: Μια καταπληκτική ανακάλυψη της επιστήμης

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Turritopsis Dohrnii, το μεγαλύτερο μυστήριο των ωκεανών. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μέδουσα σαν όλες τις άλλες, αλλά αυτό το πλάσ

Πώς να αντιμετωπίσεις τα αναπάντεχα εμπόδια στη ζωή σου

Όταν η ζωή σε φέρνει αντιμέτωπο με αναπάντεχα γεγονότα που διαταράσσουν τα σχέδια σου, είναι σημαντικό να μην απογοητεύεσαι. Έστω κι αν τα σχέδια σου καταρρέ

Κορωνοϊός, γρίπη και RSV: Προειδοποίηση για εκρηκτικό κοκτέιλ ασθενειών

Σοκ προκαλεί η εξάπλωση μιας υπο-παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πολλές φορές, ως γονείς, χρησιμοποιούμε φράσεις που δεν σκοπεύουμε να πληγώσουμε τα παιδιά μας. Αυτές οι «αθώες» λέξεις, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικά κενά στο παιδί μας. Καθώς η παιδοψυχολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να αναθεωρούμε τις συνήθειές μας και να προσαρμόζουμε τον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά μας. Είναι κρίσιμο να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε, καθώς μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά τον τρόπο που τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους.

Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τη θετική δυναμική, ας αποφύγουμε τις παρακάτω 5 φράσεις που μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά μας:

1. «Αυτό ήταν ανόητο!»
Όταν χρησιμοποιούμε αυτήν τη φράση, τα παιδιά μας μπορεί να νιώσουν ότι η προσπάθειά τους να είναι δημιουργικά ή να επιτύχουν κάτι είναι άχρηστη. Αντί να κατακρίνουμε τις προσπάθειες τους, ας τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να προσπαθούν και να μάθουν από τα λάθη τους.

2. «Πάντα κάνεις λάθη!»
Όταν λέμε αυτήν τη φράση, τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι δεν είναι καλά στο να κάνουν οτιδήποτε και ότι κάνουν πάντα λάθη. Ας επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και στην ενθάρρυνση της προσπάθειάς τους να μάθουν και να βελτιωθούν.

3. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι»
Αυτή η φράση μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ντροπής και αυτοαμφισβήτησης στα παιδιά μας. Αντ’ αυτού, ας επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και στην ευαισθητοποίηση τους για την επίπτωση της συμπεριφοράς τους στους άλλους.

4. «Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον/την αδερφό/ή σου;»
Αυτή η φράση μπορεί να καταστήσει το παιδί μας να νιώσει μειονεκτικό σε σχέση με τα αδέρφια του. Ας επικεντρωθούμε στις μοναδικές ικανότητες και τα ταλέντα που έχει κάθε παιδί, αντί να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους.

5. «Δεν μπορείς να κάνεις αυτό»
Όταν λέμε αυτήν τη φράση, αναγνωρίζουμε τα περιορισμένα όρια του παιδιού μας και του κλείνουμε τις πόρτες για να αναπτύξει νέες ικανότητες. Ας τον ενθαρρύνουμε να προσπαθεί και να πειραματίζεται, χωρίς να τον περιορίζουμε με αυθαίρετα όρια.

Όταν μιλάμε στα παιδιά μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι λέξεις μας έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Ας χρησιμοποιήσουμε λόγια που θα ενθαρρύνουν, στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα παιδιά μας, αντί να τα πληγώνουμε με ανεπιθύμητες επιπτώσεις.