4 Οκτωβρίου 2025

Με έναν νέο τίτλο “Το Μελομακάρονο: Η σκοτεινή ιστορία του από τα βάθη των αιώνων”,διαρθρώνεται με νέες λέξεις και φράσεις.

Τελευταία Άρθρα

Παγετώνες στην Ελβετία

Οι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχουν χάσει το 10% του όγκου τους εντός δύο χρόνων. Σύμφωνα με έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώ

Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, η πρόσληψη θερμ

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Η πιτσαρία Lisa στην Κυψέλη φημίζεται για την παρασκευή της πίτσας με το ασυνήθιστο υλικό, το marmite. Παρόλο που η ταινία που πήρε το όνομά της αποκαλείτα

Βρετανία: 16χρονος συνελήφθη για την κοπή του δέντρου του «Ρομπέν των Δασών»

Το παρακάτω άρθρο αναφέρει ότι ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτος για την κοπή του δέντρου Sycamore Gap στη Βρετανία, το οποίο είναι γνωστό και ως δέντ

Κανένα ίχνος προσωπικότητας: Όταν το BBC απέρριπτε τον David Bowie

Το 2 Νοεμβρίου 1965, το συγκρότημα Lower Third εμφανίστηκε στην έδρα του BBC Broadcasting House για μια οντισιόν μπροστά στην ομάδα επιλογής ταλέντων του B

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το μελομακάρονο αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και συνήθως το συναντάμε στο τραπέζι μαζί με τον αγαπημένο κουραμπιέ. Αυτό το γλύκισμα παρασκευάζεται από ζύμη με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, μετά ψήνεται στο φούρνο και αφού γίνει υπέροχη χρυσαφένια, βουτιάζει σε ένα γλυκό σιρόπι μελιού και καλύπτεται με τριμμένη καρυδόψιχα.

Ωστόσο, πέρα από τη γνωστή του γεύση και την πολύχρονη παράδοση, το μελομακάρονο κρύβει μια μακάβρια ιστορία από τα παλιά χρόνια. Αν αποδεχτούμε την ετυμολογία της λέξης “μελομακάρονο” (μέλι+μακαρόνι), μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό μεταξύ του δεύτερου συνθετικού “μακαρόνι” και της μεσαιωνικής λέξης “μακαρωνία”. Η “μακαρωνία” αναφέρεται στο νεκρώσιμο δείπνο, όπου οι νεκροί ετιμώνταν με ζυμαρικά και μακαρίζονταν. Αυτή η έννοια προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, η οποία αναφερόταν σε μια ειδική ψυχόπιτα, μια κομμάτι άρτου με ένα σχήμα παρόμοιο με το σύγχρονο μελομακάρονο, που προσφέρονταν στους νεκρούς μετά την κηδεία. Όταν αυτή η “μακαρία” εμποτίζετο με σιρόπι μελιού, πιθανότατα παρουσιάστηκε η λέξη “μελομακάρονο” και καθιερώθηκε η παραδοσιακή μορφή του γλυκού.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας του, το μελομακάρονο έχει γίνει αγαπημένο γλυκό και απαραίτητο μέλος κάθε εορταστικού τραπεζιού. Οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί, ειδικά οι Θεσσαλονικείς, έχουν απελευθερώσει τη φαντασία και το μεράκι τους ώστε να προσφέρουν στο κοινό την εκπληκτική ποικιλία επαναφορτωμένων μελομακάρονων. Τα εύφημα γλυκά είναι πλέον διαθέσιμα με λευκή και μαύρη σοκολάτα, σε σχήμα κρουασάν, αλοιφή, παγωτό και ακόμα και συνδυασμένα με γιαούρτι παγωτό. Κάθε νέα παραλλαγή αποτελεί μια απόλαυση για τις γευστικές μας αισθήσεις και μας προκαλεί να ανακαλύψουμε την πλανητική απόλαυση που κρύβεται πίσω από αυτό το γλυκό κόσμημα.