Η τροφογενής λοίμωξη και η σαλμονέλλωση είναι τα πιο συχνά τροφικά νοσήματα που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, πριν από την πανδημία COVID-19. Αυτά αναφέρονται στη νέα ετήσια έκθεση για την Ενιαία Υγεία στην ΕΕ, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority- EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control-ECDC). Το ένοχο βακτήριο Ενώ αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο, που αποτελεί τη συχνότερη τροφογενή λοίμωξη στην Ευρώπη, παρέμεινε σταθερός το 2022 με 137,107 περιπτώσεις, το κοτόπουλο αναδείχθηκε ως ο κύριος φορέας μετάδοσης της λοίμωξης. Επίσης, η μη τυφο-παρατυφική σαλμονέλλωση είχε αυξηθεί το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με 65,208 περιπτώσεις καταγεγραμμένες. Η σοβαρότητα των τροφικών νοσημάτων Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων των δύο πιο συχνών τροφικών νοσημάτων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά έτη, είναι απαραίτητη η περαιτέρω προσπάθεια και επαγρύπνηση για τη μείωσή τους λόγω των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία. Συρροές τροφογενών νοσημάτων Ο αριθμός των δηλωθέντων συρροών τροφογενών/υδατογενών νοσημάτων αυξήθηκε κατά 44% το 2022, με 5,763 συρροές σε σύγκριση με το 2021 που είχε 4,005 συρροές. Ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν των προ-πανδημικών ετών, με τον αριθμό των θανάτων να είναι ο υψηλότερος την τελευταία δεκαετία, με 64 θανάτους. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στη λιστερία (Listeria monocytogenes) και σχετίζονται με μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και λαχανικά. Συμπεράσματα για την Ελλάδα Στην Ελλάδα το 2022, καταγράφηκαν 640 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ), ενώ το 2021 αναφέρθηκαν 318 κρούσματα. Επιπλέον, δηλώθηκαν 34 συρροές τροφογενών/υδατογενών νοσημάτων το 2022, αυξημένες σε σχέση με τις 6 του 2021. Είναι πιθανό αυτή η αύξηση να οφείλεται στην πανδημία COVID-19. Ολοκληρώνοντας, η έκθεση αυτή αποτελεί έναν οδηγό για να προστατευθούμε από τις τροφικές δηλητηριάσεις και να συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί κατά την επιλογή και παρασκευή των τροφίμων μας.
