4 Δεκεμβρίου 2025

Χριστούγεννα: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Κάνουμε την διατροφική σύγκριση!

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Χριστούγεννα σήμερα και όλα τα σπίτια έχουν ήδη γεμίσει με εδέσματα. Τα δύο πιο γνωστα; Το μελομακάρονο και ο κουραμπιές. Ποιο είναι όμως το καλύτερο διατροφικά; Ένα μόνιμο δίλημμα για μικρούς και μεγάλους! Σε αρκετούς μάλιστα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και συχνά επιλέγουν και τα δυο…
Ας κάνουμε μια αναλυτική σύγκριση των δύο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών για να δούμε ποιο από τα δύο υπερισχύει (έστω και λίγο)!

Κουραμπιές

Κουραμπιές
Βασικό συστατικό των κουραμπιέ είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, στα οποία μπορεί να οφείλεται η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα του κουραμπιέ σε ζάχαρη και ζάχαρη άχνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, οι κουραμπιέδες περιέχουν και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών. Τέλος, ένας κουραμπιές των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 210 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

Μελομακάρονο

Μελομακάρονο
Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι γνωστό πως μπορούν να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Και όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν μέλι αντί για ζάχαρη, οπότε η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Επιπρόσθετα, το πορτοκάλι και η προσθήκη κανέλας και γαρύφαλλου, τα εμπλουτίζουν με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά! Ένα μελομακάρονο των 40 γραμμαρίων περιέχει περίπου 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

Και ο νικητής είναι…

Και ο νικητής είναι…
Με βάση τη διατροφική τους σύγκριση, νικητής είναι το μελομακάρονο! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφθονα κάθε μέρα, ούτε πως πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς τους κουραμπιέδες από τη διατροφή μας. Μπορούμε απλά να τους καταναλώνουμε λίγο πιο σπάνια, αλλά και να τους φτιάξουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης από την κλασική συνταγή. Η προσωπική μου συμβουλή ως διαιτολόγος, είναι να ευχαριστηθούμε αυτά τα δυο γλυκά με μέτρο, προσαρμόζοντας τα κατάλληλα στη διατροφή μας και πάνω από όλα χωρίς ενοχές. Έτσι κι αλλιώς, τα Χριστούγεννα είναι μια φορά το χρόνο και μια τέτοια περίοδος από μόνη της δεν είναι ικανή να χαλάσει ό,τι με κόπο χτίσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά… Καλές γιορτές!