9 Οκτωβρίου 2025

Οι τροφές που πρέπει να φάτε για μια υγιή καρδιά

Τελευταία Άρθρα

Βρέφος: Πώς το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι ένα συστατικό του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος

Πάνες μιας χρήσης: Έχουν ημερομηνία λήξης;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού σας, αναμένεται να χρησιμοποιήσετε περίπου 3.000 πάνες. Καθώς περνά ο χρόνος και παραμένετε ακόμα σε φάση χρήσ

Τα νήπια μοιράζονται το φαγητό τους ακόμα και όταν πεινούν

Μια νέα έρευνα του ιδρύματος I-LABS του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι τα νήπια δείχνουν αλτρουισμό από μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, κατά τη

Διατροφή: Τι ανάγκες έχουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας;

Τα παιδιά στην σχολική ηλικία είναι δραστήρια και συχνά βρίσκονται σε αναπτυξιακή φάση, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες τους για θρεπτικά συστατικά και ενέ

Εγκυμοσύνη: Έτσι θα «διώξετε» το στρες

Πολλά αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε στην εγκυμοσύνη προέρχονται από άγνοια και εσφαλμένη εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί αυτούς τους 9

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι ρόλοι της διατροφής στην υγεία της καρδιάς είναι πολύ σημαντικοί. Αν θέλετε να έχετε μια γερή καρδιά και να ζήσετε περισσότερο, πρέπει να περιλαμβάνετε ορισμένες τροφές στη διατροφή σας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές και γιατί πρέπει να τις καταναλώνουμε.

1. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα συστατικά αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. Επίσης, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

2. Σαρδέλα: Η σαρδέλα περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και στην αύξηση της “καλής” χοληστερίνης. Επίσης, μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

3. Καρύδια: Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και στην υποχοληστερολαιμική δράση.

4. Ταχίνι: Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία και ω-3 λιπαρά οξέα. Μειώνει την απορρόφηση και τη σύνθεση χοληστερίνης στον οργανισμό.

5. Σκόρδο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης και την οξείδωση της “κακής” χοληστερίνης.

6. Ρόδι: Το ρόδι περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν από την αθηρωμάτωση των αρτηριών. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Θυμηθείτε να ελέγχετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Κάντε τακτικά μετρήσεις για την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και την σακχαρώδη διαβήτη σας για να παρακολουθείτε την κατάστασή σας και να μειώνετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.