Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του, τα παιδιά είναι εξαιρετικά έκφραστα και ανοιχτά. Ωστόσο, κατά την εφηβεία, συχνά γίνονται απομακρυσμένα και είναι δυσκολότερο για εμάς να τους προσεγγίσουμε. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να γνωρίζουμε καλύτερα τα παιδιά μας ενώ είναι ακόμη μικρά, προκειμένου να αναπτύξουμε μια ισχυρή επικοινωνία μαζί τους στο μέλλον. Μέσω μιας σειράς ερωτήσεων, μπορούμε να πλησιάσουμε περισσότερο τα παιδιά μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
1. “Πες μου τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο σε σένα”; Μέσω αυτής της ερώτησης, μπορούμε να μάθουμε πώς το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και να ανακαλύψουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία του. Ταυτόχρονα, αποκτούμε μια καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και της αυτοεκτίμησής του.
2. “Ποιες είναι οι τρεις ευχές σου αν μπορούσες να τις κάνεις πραγματικότητα”; Με αυτήν την ερώτηση, μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις φιλοδοξίες του παιδιού μας. Μέσω των ευχών του, μπορούμε να ανακαλύψουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές του, καθώς και το πώς βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον.
3. “Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα σχολική χρονιά; Πώς σκέφτεσαι να τους επιτύχεις”; Η ερώτηση αυτή θα κάνει το παιδί μας να σκεφτεί τους στόχους που έχει για το σχολείο και πώς μπορεί να τους φτάσει. Μπορούμε να τον ενθαρρύνουμε και να τον βοηθήσουμε στην αναζήτηση των εργαλείων που χρειάζεται για να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους.
4. “Πώς απολαμβάνεις να περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου”; Μέσω αυτής της ερώτησης, μπορούμε να μάθουμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας και να περνάμε ευχάριστες και ποιοτικές στιγμές μαζί του.
5. “Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σου”; Ρωτώντας αυτήν την ερώτηση, μπορούμε να μάθουμε ποιες είναι οι ανησυχίες και οι φόβοι που απασχολούν το παιδί μας. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και να τον ενθαρρύνουμε να ξεπεράσει τις ανησυχίες του.
6. “Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει στο σχολείο”; Αυτή η ερώτηση μας δίνει μια καλύτερη εικόνα για το πώς τα πηγαίνει το παιδί μας στο σχολείο και αν αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες. Επίσης, μπορούμε να ρωτήσουμε αν έχει φίλους και πώς είναι οι σχέσεις του με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του.
7. “Υπάρχει κάτι που σε ντροπάσαι να μοιραστείς μαζί μας”; Αυτή η ερώτηση μας επιτρέπει να μάθουμε ποιες είναι οι καταστάσεις που κάνουν το παιδί μας να ντρέπεται και να τον βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσει.
8. “Για τι είσαι περήφανος/η στον εαυτό σου”; Με αυτήν την ερώτηση, τον ενθαρρύνουμε να σκεφτεί τα καλά προσόντα και τις αρετές του χαρακτήρα του. Μέσω αυτής της ερώτησης, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του και έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα.