Μια παρέα ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά
Ως γονείς, η επιθυμία μας να μάθουμε και να εξελισσόμαστε καθημερινά αποτελεί μια ανυπομονησία για προσωπική ανάπτυξη που είναι προς όφελος όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα αγαπημένα μας παιδιά. Όταν αποφασίζουμε να μεγαλώσουμε μαζί τους, προσφέρουμε μια υγιή και θετική περιβάλλον ανατροφής. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και δεν διαθέτει υπερδυνάμεις, μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι ωρίμανσης που θα δημιουργήσει ισορροπημένες οικογενειακές σχέσεις. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα και να προσφέρουμε στα παιδιά μας την καλύτερη πιθανή εκδοχή του εαυτού μας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τις “ατέλειές” μας, να δεχτούμε και να μοιραστούμε τα λάθη μας και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.
Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι είναι αδύνατο να έχουμε όλες τις απαντήσεις. Καμία κατηγορία προς τον εαυτό μας για τυχόν λάθη στην ανατροφή των παιδιών δεν έχει νόημα. Αντ’ αυτού, ας ζητήσουμε συγγνώμη από τα παιδιά μας όταν είναι απαραίτητο, ας επικοινωνήσουμε μαζί τους με ειλικρίνεια και ας μοιραστούμε μαζί τους τα συναισθήματά μας. Μέσα από αυτήν την ανοιχτότητα και ειλικρίνεια, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε μια οικογένεια με ισορροπημένες σχέσεις.
Κανένας δεν γεννιέται γνωρίζοντας πώς να είναι γονιός. Η ανατροφή των παιδιών μας είναι ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι με αποτυχίες και “φουρτούνες”. Ας μην φοβηθούμε τα λάθη· αντιθέτως, ας μάθουμε από αυτά και ας αλλάξουμε τις συμπεριφορές και τις πρακτικές μας που δεν δίνουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Οι ατέλειες μας είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι προς την ωρίμανση. Πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητα των παιδιών μας, να τους αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητα άτομα με δικό τους δικαίωμα να αναπτύξουν τη δική τους προσωπικότητα και ενδιαφέροντα. Ας σεβαστούμε τα παιδιά για αυτό που είναι, αντί να προσπαθούμε να τα κατευθύνουμε και να τα καθορίζουμε.
Μην επιτρέψετε τους φόβους σας να σας περιορίζουν. Πιθανότατα να αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να θέσετε όρια από φόβο μην προκαλέσετε αρνητικές αντιδράσεις στα παιδιά σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε αυτούς τους φόβους μας. Τα παιδιά μας χρειάζονται όρια, αλλά αυτά πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό και ελαστικότητα.
Τέλος, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και του αυτοέλεγχου είναι βασικά στοιχεία που κάθε γονιός πρέπει να αποκτήσει. Τα παιδιά μας χρειάζονται μια ήρεμη, ασφαλή και αγαπητική φιγούρα που θα τα υποστηρίζει ακόμα και σε στιγμές συναισθηματικής αναταραχής. Αν μπορέσουμε να βρεθούμε στη θέση των παιδιών μας και να κατανοήσουμε τα συναισθήματά τους, θα τους κάνουμε ένα μοναδικό δώρο. Θα είμαστε το ζωντανό παράδειγμα που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η αυτοέλεγχος.
Γεννήστε μία παρέα ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά, όπου κάθε μέλος μπορεί να μάθει, να αναπτυχθεί και να ωριμάσει. Όσο εμείς οι γονείς μαθαίνουμε, έτσι και τα παιδιά μας εξελίσσονται. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον οικογενειακής αγάπης, ανοχής και ωρίμανσης που θα επωφελήσει και εμάς και τα παιδιά μας.