27 Απριλίου 2025

Ψυχική υγεία: Η επίπτωση της αϋπνίας στα συναισθήματα μας

Τελευταία Άρθρα

Πώς επηρεάζει το σώμα σας η αργή κατανάλωση φαγητού τη νύχτα

Η επίδραση της αργής κατανάλωσης φαγητού τη νύχτα στον οργανισμό σας Όταν έχουμε αδυναμία στα σνακ, είναι δύσκολο να αντισταθούμε ακόμα και αργά τη νύχτα.

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχοιρους: Ένα βήμα για τη διατήρηση των αρκούδων στην Ελλάδα

αφορά μια σημαντική επιχείρηση για την διάσωση μιας αρκούδας από παράνομη θηλιά που είχε τοποθετηθεί για τα αγριογούρουνα σε μια ορεινή περιοχή. Η περιβαλλοντ

Αθόρυβα πυροτεχνήματα για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας ζώα

Η προστασία των τετράποδων φίλων μας είναι πλέον προτεραιότητα για τον Δήμο Καβάλας. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι φέτος θα γίνει ρίψη αθόρυβων πυροτεχνημάτων κα

Μεταφορά Δέκα Ασθενών με Πτητικά Μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας: Ένα Πράγμα της Παρελθόντος

Σε μια σημαντική επιχείρηση που διήρκεσε δύο ημέρες, η Πολεμική Αεροπορία μετέφερε δέκα ασθενείς -μεταξύ αυτών ένα παιδί και δύο μωρά- από νησιά του Αιγαίου

Η επιβίωση πέρα από την ανθρώπινη φύση: Η αληθινή ιστορία της συντριβής στις Άνδεις το 1972″

Όταν ένα αεροπλάνο συντρίβεται και οι επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις απάνθρωπες συνθήκες των Άνδεων, αποδεικνύεται ότι ο κανιβαλισμός ήταν το λιγότερ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σημασία μιας καλής νύχτας ύπνου για την υγεία μας είναι παγκοσμίως γνωστή. Ωστόσο, έστω και μία νύχτα αϋπνίας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας; Σύμφωνα με ερευνητές, ακόμη και η έλλειψη ύπνου για μια μόνο νύχτα μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος και θλίψη.

Γνωρίζουμε ότι το στρες και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία. Αυτό, ωστόσο, μήπως σημαίνει ότι και η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει στρες και κατάθλιψη; Φαίνεται ότι το στρες, η κατάθλιψη και η αϋπνία αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να διακοπεί.

Άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή να βιώσουν στρες στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται καλά. Ακόμη και μετά από θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επανέλθουν στα ίδια συναισθήματα αντίθετα από όσους έχουν βελτίωση στον ύπνο τους.

Από την άλλη, όταν αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται συχνά, συνήθως συνοδεύονται από προβλήματα ύπνου. Άνθρωποι με κατάθλιψη ή υπερβολικό άγχος μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να βιώνουν περιόδους υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανόηση των σύνθετων συσχετίσεων μεταξύ ύπνου, στρες και κατάθλιψης είναι σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της ανάπαυσης και την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούν δυσφορία.

Εκτός από αυτά, η έλλειψη ύπνου έχει πολλές άλλες παρενέργειες. Σε προηγούμενες έρευνες, συμμετέχοντες που παρέμειναν ξύπνιοι για περισσότερες από δύο συνεχόμενες νύχτες ανέφεραν δυσκολίες στην ευρεση λέξεων και στην κατανόηση προτάσεων, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ακόμη και παραισθήσεις. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς ύπνο, ορισμένοι άνθρωποι εμφάνισαν παραληρήματα και άλλοι επιδείξαν άκαμπτη και επιθετική συμπεριφορά. Ωστόσο, αφού κοιμήθηκαν μια ολόκληρη μέρα, επανήλθαν στην κανονική συμπεριφορά τους, μερικοί ακόμα και δεν θυμόντουσαν τις εκρήξεις θυμού τους.

Όταν εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας, καταλαβαίνουμε ότι η ισορροπία είναι κρίσιμη. Οι πολλές επιλογές που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας επηρεάζουν αυτήν την ισορροπία. Είναι σαφές ότι ακόμη και ένας νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να προκαλέσει ζημιά, γι ‘αυτό η ξεκούραση πρέπει να είναι προτεραιότητα.