4 Οκτωβρίου 2025

Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας: Ένας νέος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Τελευταία Άρθρα

Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, η πρόσληψη θερμ

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Η πιτσαρία Lisa στην Κυψέλη φημίζεται για την παρασκευή της πίτσας με το ασυνήθιστο υλικό, το marmite. Παρόλο που η ταινία που πήρε το όνομά της αποκαλείτα

Βρετανία: 16χρονος συνελήφθη για την κοπή του δέντρου του «Ρομπέν των Δασών»

Το παρακάτω άρθρο αναφέρει ότι ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτος για την κοπή του δέντρου Sycamore Gap στη Βρετανία, το οποίο είναι γνωστό και ως δέντ

Κανένα ίχνος προσωπικότητας: Όταν το BBC απέρριπτε τον David Bowie

Το 2 Νοεμβρίου 1965, το συγκρότημα Lower Third εμφανίστηκε στην έδρα του BBC Broadcasting House για μια οντισιόν μπροστά στην ομάδα επιλογής ταλέντων του B

Ο (απίστευτος) επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, κάθε βράδυ

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής ώρας ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αποκλίσεις σε αυτήν. Μικρές διαφ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνδέεται συχνά με την κατανάλωση σαμπάνιας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναφέρει έναν αναπάντεχο κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία μας όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η πίεση που δημιουργείται στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού σαμπάνιας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στα μάτια, με αποτέλεσμα την τύφλωση.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν ορισμένες προφυλάξεις κατά την ανοιξιά ενός μπουκαλιού σαμπάνιας. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστά το παγώσιμο της σαμπάνιας πριν από το άνοιγμα. Η ψύξη της προκαλεί συστολή του αέρα μέσα στα φυσαλίδες, μειώνοντας την πίεση εντός του μπουκαλιού. Επίσης, συνιστάται να μην ανακινούμε το μπουκάλι πριν το άνοιγμα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του και να προκαλέσει απροσδόκητη έκρηξη. Επίσης, πρέπει να κρατάμε το μπουκάλι υπό γωνία 45 μοιρών, με το στόμιο μακριά από το πρόσωπο μας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Για να ανοίξετε ασφαλώς ένα μπουκάλι σαμπάνιας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Ψύξτε το μπουκάλι πριν από το άνοιγμα, προτιμηστέο να βρίσκεται σε θερμοκρασία κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.
2. Μην ανακινείτε το μπουκάλι πριν το άνοιγμα.
3. Κρατήστε το μπουκάλι υπό γωνία 45 μοιρών, με το στόμιο μακριά από σας και από τους γύρω.
4. Απομακρύνετε προσεκτικά το αλουμινένιο κάλυμμα του μπουκαλιού και απελευθερώστε το σύρμα.
5. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το στόμιο του μπουκαλιού και πιάστε σφιχτά τον φελλό.
6. Αρχίστε αργά και σταδιακά να περιστρέφετε την βάση του μπουκαλιού, εξακολουθώντας να κρατάτε σφιχτά τον φελλό.
7. Συνεχίστε να πιέζετε τον φελλό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, για να αποφευχθεί η γρήγορη έξοδος του.

Να θυμάστε, οφθαλμίατρος πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως σε περίπτωση τραυματισμού για να μειωθεί ο κίνδυνος δυσλειτουργίας της όρασης. Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας είναι σημαντική για την προφύλαξη της όρασης μας.

Σε αυτή τη νέα χρονιά, ευχόμαστε να απολαμβάνετε τη σαμπάνια με ασφάλεια και να έχετε ένα λαμπερό έτος μπροστά σας!