Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με την μελέτη, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 53,000 υγιείς γυναίκες για οκτώ χρόνια και κατέληξαν ότι η κατανάλωση ακόμα και μιας κούπας γάλακτος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 50%. Εάν καταναλώνονται δύο ή τρεις κούπες, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την κατανάλωση σόγιας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συνδέσεις ανάμεσα στο γάλα και τον καρκίνο μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καρκίνος του μαστού συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), ο οποίος προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.
Η μελέτη δεν αποκαλύπτει σαφείς συσχετισμούς μεταξύ των προϊόντων σόγιας και του καρκίνου, αλλά υποστηρίζει ότι η υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με εναλλακτικές επιλογές για μια βέλτιστη προστασία.
Συνοψίζοντας, η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο περιεχόμενο ορμονών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εναλλακτικές επιλογές όπως τα προϊόντα σόγιας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού.