Όταν τα παιδιά μας δυσκολεύονται να αλλάξουν από μια δραστηριότητα στην άλλη, μπορεί να νιώθουμε αγχωμένοι, εξαντλημένοι ή ακόμη και εκνευρισμένοι. Οι μικρές αλλαγές, ιδίως όταν πρόκειται να σταματήσουν να παίζουν, μπορεί να προκαλέσουν ένταση στα παιδιά μας. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το παιδί μας μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα όταν πρέπει να φύγει από το πάρκο, όπως η κόπωση, ο αποπροσανατολισμός ή ακόμη και η απλή μη επιθυμία να σταματήσει το αγαπημένο του παιχνίδι.
Όμως, δεν μπορεί να παίζει για πάντα, και η μετάβαση σε άλλη δραστηριότητα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την αλλαγή με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανάγκες του κάθε παιδιού.
Προβλέψτε την αντίδραση του παιδιού και συζητήστε την
Πιθανώς ήδη γνωρίζουμε ποιες μεταβάσεις είναι δύσκολες για το παιδί μας. Μια καλή προσέγγιση είναι να προβλέψουμε την αντίδρασή του και να τη συζητήσουμε μαζί του. Μπορούμε να του πούμε κάτι σαν: “Είναι πραγματικά δύσκολο να φύγεις από το πάρκο, ε; Καταλαβαίνω πώς νιώθεις. Κι εμένα δεν μου αρέσει να διακόπτω τις αγαπημένες μου δραστηριότητες. Μερικές φορές με κάνει να νιώθω θυμωμένος. Ποια είναι κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αν νιώθουμε θυμωμένοι όταν πρέπει να φύγουμε από το πάρκο;”.
Κάντε αντίστροφη μέτρηση των δραστηριοτήτων
Συχνά ακούμε για προειδοποιήσεις 5 λεπτών, αλλά για ορισμένα παιδιά, μια αντίστροφη μέτρηση των δραστηριοτήτων πριν από τη μετάβαση μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμη. Μπορούμε να τους ρωτήσουμε: “Έφτασε η ώρα να φύγουμε από το πάρκο. Πες μου 3 πράγματα που θα ήθελες να κάνεις πριν φύγουμε!” και να μετρήσουμε μαζί τα πράγματα αυτά καθώς περνούν από τις τελευταίες δραστηριότητες τους.
Δοκιμάστε ένα αντικείμενο μετάβασης
Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να κάνει τη συναισθηματική μετάβαση από μια δραστηριότητα σε μια άλλη, μπορούμε να του προσφέρουμε ένα μεταβατικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρει μια πέτρα από το πάρκο για να ζωγραφίσει στο σπίτι, ή να βγάλει μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της αγαπημένης του δραστηριότητας στο πάρκο για να τη δείξει σε ένα μέλος της οικογένειας. Ένα αντικείμενο μετάβασης μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει το παιδί να προετοιμαστεί συναισθηματικά για την επόμενη δραστηριότητα.
Επιτρέψτε τους να ζητήσουν περισσότερο χρόνο
Μερικές φορές, οι μεταβάσεις μπορεί να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν έχουν έλεγχο πάνω στην ημέρα τους. Μπορούμε να τους δώσουμε αυτήν την αίσθηση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για μια δραστηριότητα πριν φύγουμε.
Δώστε τους κάτι να περιμένουν
Τα παιδιά μας μπορεί να δυσκολεύονται με τις μεταβάσεις επειδή απαιτείται να εγκαταλείψουν μια αγαπημένη τους δραστηριότητα χωρίς να ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Μπορούμε να τα υποστηρίξουμε αυτά, δίνοντάς τους κάποια πράγματα να περιμένουν. Ενδεικτικά, μπορούμε να τους πούμε: “Μετά το πάρκο, θα πάμε να φάμε το αγαπημένο σου γλυκό!” Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στο παιδί κάτι για το οποίο να ανυπομονεί και τον βοηθούμε να αντιμετωπίσει τη μετάβαση με περισσότερη θετική διάθεση.
Αν και οι μεταβάσεις μπορεί να είναι προκλητικές για τα παιδιά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις στρατηγικές για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε να φέρετε υπομονή και κατανόηση, και να δώσετε στα παιδιά σας χρόνο να προσαρμοστούν σε κάθε νέα δραστηριότητα.