3 Μαΐου 2025

Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Ένα νέο βήμα προς την ελπίδα

Τελευταία Άρθρα

Έμα Στόουν στο «Poor Things»: Ένα εκκεντρικό και μαγευτικό ταξίδι στα κοστούμια

Η επικείμενη ταινία "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου υπόσχεται να μας ξετρελάνει με την ανεπανάληπτη αισθητική της. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία τη

Νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση των θυρεοειδικών παθήσεων

Θυρεοειδίτιδα: Από την Hashimoto σε άλλες μορφές που πρέπει να γνωρίζουμε Οι θυρεοειδίτιδες είναι μία ομάδα παθήσεων που αφορούν τον θυρεοειδή αδένα και εκδ

Εννέα makeup trends που θα βλέπουμε παντού το 2024

"Οι νέες τάσεις στο μακιγιάζ για το 2024: Διαφορετικά χείλη και μάτια για ένα φρέσκο look"

Ποια είναι η κατάλληλη επικοινωνία με τον σκύλο μας για να μας καταλαβαίνει;

Επικοινωνούμε όλοι μας με τα κατοικίδιά μας περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Τα μιλάμε, τα προσέχουμε, τα φιλάμε και τους μιλάμε σα να είμαστε σε ομιλία με κάπο

Πώς να αναβαθμίσετε τις σχέσεις σας μέσω της ακρόασης

Η ακρόαση έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Όμως, πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στην απλή ακοή και την πραγματική ακρόαση των λόγων που ακ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρόσφατα, στο νοσοκομείο “Λαϊκό”, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ήπαρ τους. Η είδηση κοινοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσω του προφίλ της στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο, η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη είναι ένα πολύπλοκο είδος μεταμόσχευσης που απαιτεί δύο χειρουργεία, εκτεταμένους προεγχειρητικούς ελέγχους και συντονισμό της ομάδας. Ο κ. Σωτηρόπουλος, που έχει εξειδικευθεί σε αυτό το πεδίο, εξηγεί ότι η επιλογή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη γίνεται μόνο όταν η αναμονή για μοσχεύματα προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στην υγεία του ασθενούς και όταν η ομάδα αίματος του ασθενούς αυξάνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο αναμονής στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της παιδιατρικής μεταμόσχευσης, με τη λήψη του αριστερού λοβού του ήπατος από τη μητέρα ή τον πατέρα του παιδιού και τη μετέπειτα εμφύτευσή του στον παιδιατρικό λήπτη. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή επεκτάθηκε και σε ενήλικες λήπτες, με τη λήψη είτε του αριστερού, είτε του δεξιού λοβού του ήπατος, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του λήπτη. Πριν την μεταμόσχευση, πραγματοποιείται μεγάλη μελέτη της ανατομίας του δότη, η οποία αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ικανότητα αναγέννησης του ήπατος, ακόμη και στο 70% μέσα σε δέκα ημέρες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, τονίζει ότι η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη αποτελεί μία πιθανή λύση για παιδιά και νέους ενήλικες, αλλά πρέπει να γίνεται με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, καθώς δεν αποτελεί την τελική λύση για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Το πρόσφατο γεγονός καταδεικνύει την εξέλιξη που παρουσιάζει ο τομέας των δωρεών οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των δοτών αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που η Ελλάδα παρουσιάζει μικρότερο αριθμό δοτών σε σύγκριση με άλλες χώρες ίδιου πληθυσμού, η τάση ανοδική και η προοπτική είναι ενθαρρυντική.

Η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη ανοίγει νέους δρόμους για τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση και αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεση των ιατρών για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης πάθησης. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή πάντα συντροφεύει τους ασθενείς αυτού του είδους μεταμοσχεύσεις και ανοίγει νέες προοπτικές για την ιατρική επιστήμη στη χώρα μας.