Η ανησυχία είναι ένα αίσθημα που κλέβει την προσοχή μας και μας επικεντρώνει στο μη γνωστό μέλλον, ενθαρρύνοντάς μας να προβούμε σε δράσεις που θα οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρόλο που δεν είναι ευχάριστη, η ανησυχία μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μας ενοχλεί και ποιες δυνατότητες έχουμε για να το αλλάξουμε.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε καθημερινή εμπειρία και να γίνει μια διαρκής κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανησυχία τρέφεται από την υποβόσκουσα πεποίθηση ότι λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο προστατευτικά, επειδή μας βοηθά να αποφύγουμε λάθη ή μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ότι η ανησυχία κρατά το μυαλό μας απασχολημένο, αλλά όχι εποικοδομητικά. Επομένως, χρειάζεται να αναζητήσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε.
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία μέσα από τα εξής βήματα:
Αναζητήστε την ανησυχία στο σώμα σας: Όταν ανησυχούμε, το μυαλό μας επικεντρώνεται σε σκέψεις, αλλά αγνοούμε τις αισθήσεις του σώματος μας. Έτσι, όταν αντιληφθούμε αυτό, πρέπει να σταματήσουμε και να επικεντρωθούμε ξανά στο πώς αισθανόμαστε. Αναζητήστε τα καθημερινά σημάδια στο σώμα σας, όπως αδυναμία, γρήγορος καρδιακός παλμός, ακαμψία, ρηχή αναπνοή και προσπαθήστε να εκτονώσετε την ένταση που αισθάνεστε με μερικές κινήσεις.
Διακρίνετε μεταξύ επιλύσιμων και άλυτων ανησυχιών: Είναι σημαντικό να μάθουμε να καταλήγουμε σε αυτά που μπορούμε να λύσουμε αμέσως και αυτά που δεν μπορούμε. Οι επιλύσιμες ανησυχίες είναι αυτές που μπορούμε να επηρεάσουμε και να δράσουμε. Για παράδειγμα, αν ανησυχούμε για τα οικονομικά μας, η λύση είναι να οργανώσουμε τον προϋπολογισμό μας και να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Αντίθετα, οι άλυτες ανησυχίες είναι εκείνες για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όπως ο καιρός ή η συμπεριφορά των συναδέλφων μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να δεχτούμε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, εστιάζοντας στα θετικά πλεονεκτήματα, όσο μικρά και αν είναι.
Είναι ώρα να αντιμετωπίσετε την ανησυχία: Οι ανησυχίες μειώνονται όταν αρχίζουμε να δρομολογούμε δράσεις. Έτσι, μόλις εντοπίσετε μια ανησυχία, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
– Βρείτε λύσεις που είναι υπό τον έλεγχό σας.
– Αξιολογήστε τα προς και τα κατά.
– Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τα σχέδια σας.
– Κάντε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να δοκιμάσετε μία ή περισσότερες από αυτές τις λύσεις. Όσο πιο λεπτομερές είναι το σχέδιο σας, τόσο καλύτερα.
– Ξεκινήστε με μικρά βήματα που είναι εφικτά. Εάν το σχέδιό σας είναι ασαφές ή υπερβολικά φιλόδοξο, είναι πιθανό να μην το πραγματοποιήσετε.
– Δοκιμάστε τη λύση και αξιολογήστε πώς λειτούργησε.
– Σκεφτείτε εάν απαιτούνται προσαρμογές και πρόσθετες δράσεις για να λύσετε εντελώς την ανησυχία σας.
Επιπλέον συμβουλή: Θυμηθείτε ότι πολλά από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε συνήθως δεν συμβαίνουν ποτέ. Έτσι, μην αφήνετε την ανησυχία να κυριαρχεί στη ζωή σας και προσπαθήστε να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και στις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας.