Συνειδητοποιούμε όλοι τη σημασία της καρδιαγγειακής υγείας για τη συνολική μας ευεξία. Είναι γεγονός ότι η καρδιά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και η καλή της λειτουργία είναι αναγκαία για τη μακροζωία και την ευημερία μας. Ωστόσο, συχνά αυτή η υγεία απειλείται από παθήσεις που οφείλονται σε κακές διατροφικές επιλογές. Μία από τις πιο συχνές και απειλητικές παθήσεις για την καρδιαγγειακή υγεία είναι η υψηλή χοληστερόλη.
Σύμφωνα με μία καρδιολόγο, η δρ. Elizabeth Clodas, ιδρύτρια της Preventive Cardiology Clinic, πριν καν σκεφτείτε να ξεκινήσετε φαρμακευτική θεραπεία για την χοληστερόλη, πρέπει να εξετάσετε τη διατροφή σας. Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της χοληστερόλης και για αυτόν τον λόγο η ειδικός συστήνει μικρές, απλές αλλαγές στη διατροφή που μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πέντε τρόφιμα, σύμφωνα με την ειδικό, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας μας.
1. Καρύδια: Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, της “κακής” χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα HDL χοληστερόλης, της “καλής” χοληστερόλης που βοηθά στην απομάκρυνση άλλων βλαβερών μορφών χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος. Εάν δεν σας αρέσουν τα καρύδια, μπορείτε να επιλέξετε φουντούκια, αμύγδαλα ή φιστίκια που έχουν επίσης αντίστοιχα οφέλη.
2. Λαχανικά: Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία. Ξεχωρίζουν τα μπρόκολα, τα οποία περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη. Επίσης, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.
3. Βρώμη: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών ινών, που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες προστατεύουν επίσης από ακραίες τιμές ινσουλίνης, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Μια αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιακή νόσο.
4. Σπόροι Chia: Οι σπόροι Chia είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ακόμα και η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των λιπαρών οξέων κατά μόλις ένα γραμμάριο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
5. Φρούτα: Εάν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερόλη και ταυτόχρονα να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ζάχαρη, τότε πρέπει να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές και να επιλέξετε φρούτα. Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, ένα συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Εάν το καρπούζι δεν είναι το αγαπημένο σας φρούτο, μπορείτε να επιλέξετε μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή ή ακόμα και αβοκάντο που περιέχουν πηκτίνη, μία διαλυτή ίνα που συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Συνολικά, αυτά τα πέντε τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διατροφή μας παίζει καίριο ρόλο στην υγεία μας, και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.