6 Μαΐου 2025

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η σημασία της φυσικής άσκησης για την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

Πώς να απολαύσετε τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας

Είναι η πρώτη φορά που γιορτάζετε τα Χριστούγεννα με το μωρό σας και ως νέοι γονείς. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες τ

Νέα κεντρική έδρα για την ΠΕΔΙ Ανατολικής Αθήνας: Ενημέρωση για το κοινό

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕΔΙ) Ανατολικής Αθήνας σε νέα έδρα. Σύμφωνα

Κυτισίνη: Το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο μέσο για να κόψετε το τσιγάρο

Το κάπνισμα παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα εθιστικά που υπάρχουν και η διακοπή του αποτελεί συχνά μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις ενός ατόμου. Παρά τις

6 συναισθήματα που ο σκύλος σας θα ήθελε να εκφράσει με λόγια

Ένας σκύλος είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό κατοικίδιο. Είναι ο σύντροφος μας, ο φίλος μας, ο συνοδός μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Όλοι οι σκύλοι έχο

COVID-19: Η εφαρμογή αντιικών φαρμάκων και το φαινόμενο “rebound”

Το αναγνωστικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM, στο διαδικτυακό NEJM Journal Watch- Informing Practice), δημοσίευσε πρόσφατα έναστις 3 Ιανουα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τι σημαίνει καθιστική ζωή; Πόσες ώρες απομάκρυνσης από την καθιστική θέση θεωρούνται απαραίτητες και πόσες είναι υπερβολικές; Το εάν η ζωή μας είναι υπερβολικά καθιστική καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις και οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να αφιερώνουμε 150 έως 300 λεπτά εβδομαδιαία σε μέτρια αερόβια δραστηριότητα, ή 75 έως 150 λεπτά σε έντονη αερόβια δραστηριότητα, συν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης. Εάν δεν ακολουθούμε καμία από αυτές τις συστάσεις, τότε πιθανότατα δεν είμαστε αρκετά ενεργοί.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το βάρος μας. Η κατανάλωση θερμίδων πρέπει να είναι ισοδύναμη με την καύση θερμίδων για να αποφύγουμε τις ανθυγιεινές διακυμάνσεις στο βάρος μας. Όταν παραμένουμε υπερβολικά ανενεργοί, η κατανάλωση θερμίδων παραμένει αμετάβλητη, ενώ η ενεργειακή μας δαπάνη μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περίσσεις θερμίδων να αποθηκεύονται σαν λίπος στο σώμα μας.

Ένα άλλο σημάδι ότι ο τρόπος ζωής μας είναι πολύ καθιστικός είναι η συνεχής αίσθηση κόπωσης που νιώθουμε. Η καρδιά μας χρειάζεται σωστή ροή οξυγόνου και η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή και αδύναμη όσο περνάμε περισσότερο χρόνο καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος χρόνος που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξάνει τις ορμόνες του στρες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αίσθηση συνεχούς κούρασης.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι άλλο ένα σύμπτωμα του καθιστικού τρόπου ζωής. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος και του μεταβολισμού. Αν ξοδεύουμε πάνω από 11 ώρες την ημέρα χαλαρώνοντας, τότε είναι πιθανό να μην κοιμόμαστε καλά και να αυξηθεί το πρόβλημα της αϋπνίας.

Τέλος, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Άνθρωποι που έχουν καθιστική ζωή έχουν συχνά μικρότερη ποιότητα ζωής και μπορεί να βιώνουν κατάθλιψη. Η άσκηση απελευθερώνει σεροτονίνη, γνωστή ως η “ορμόνη της καλής διάθεσης”, και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας.

Για να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής, μπορούμε να θέσουμε μικρούς αλλά εφικτούς στόχους, να αυξήσουμε τη συχνότητα της καθημερινής μας κίνησης και να επιδιώξουμε την ψυχική μας ευεξία μέσω της ενσυνείδητης κινητοποίησης του σώματος.

Οι αλλαγές που κάνουμε σήμερα μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις συνήθειές μας και να ξεκινήσουμε έναν πιο ενεργητικό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.