5 Δεκεμβρίου 2025

Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ρόλος των σεφ στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφαση που πήραν 21 σεφ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γαστρονομίας, World Culinary Council της Relais & Châteaux. Σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ αυτοί αποφάσισαν να σταματήσουν να σερβίρουν χέλι στα μενού τους, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη ζήτηση για αυτό το είδος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ethic Ocean, θα ασκήσουν πίεση στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χέλιού πριν τελειώσει ο χρόνος
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Το χέλι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα χέλια υποφέρουν από ρύπανση των υδάτων, καταστροφή των οικοτόπων τους, φράγματα που εμποδίζουν τον βιολογικό τους κύκλο και παράνομη αλιεία. Είναι επίσης τα μόνα ψάρια που αλιεύονται σε νεαρή ηλικία, ενώ χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα. Οι επιστήμονες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη μείωση του είδους από τα τελευταία 20 χρόνια και συστήνουν την αναστολή της αλιείας του
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Η απόφαση των σεφ και η προσπάθεια τους να σταματήσουν τη ζήτηση για χέλια είναι αξιέπαινη. Μπορούν να παίξουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αποφεύγοντας τη χρήση απειλούμενων ειδών στα μενού τους. Παράλληλα, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να δώσουν το παράδειγμα για τη σημασία της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ειδών
Ο Πρόεδρος της Relais & Châteaux τόνισε ότι η γαστρονομία εξαρτάται από τη φύση και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του χέλιου και συνεισφέρει στην προσέλκυση των μελλοντικών γενεών για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο είδος
Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους. Οι σεφ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αγορά και να αλλάξουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Είναι καιρός να δώσουμε την αξία που τους αξίζει και να τους αναγνωρίσουμε για την προσπάθειά τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.