6 Μαΐου 2025

Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων

Τελευταία Άρθρα

Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων

Ο ρόλος των σεφ στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφαση που πήραν 21 σεφ από το Παγκόσ

Ξαναγράφοντας, με νέα λόγια και δικό μου τίτλο:

Τριχωτό: Η αλήθεια για την παλινδρόμηση των μαλλιών Αν ρίξετε μια ματιά σε μια φωτογραφία σας από πριν 10, 20 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια, υπάρχει μεγάλη

Η επανάσταση της Mar Galceran: Μια νέα εποχή για τα άτομα με σύνδρομο Down στην πολιτική

Η πολιτική σκηνή της Ισπανίας γνωρίζει μια σημαντική στιγμή, καθώς η Mar Galceran εκλέγεται ως η πρώτη Ισπανίδα βουλευτής με σύνδρομο Down. Η εκλογή της Galc

Επανεκκίνηση του μυαλού μας: Ξεπερνούμε τα όρια μας σε 7 βήματα

Το μυαλό μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή. Όμως, πολλές φορές, δεν αναγνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ θετικών και

Γενετικώς τροποποιημένα φυτά: Πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας;

Ο έλεγχος της ασφάλειας των φαρμάκων πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά είναι πολύ αυστηρός. Κάθε φάρμακο υποβάλλεται σε εξαντλητικές και μακροχρόνιες δοκιμές για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ρόλος των σεφ στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφαση που πήραν 21 σεφ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γαστρονομίας, World Culinary Council της Relais & Châteaux. Σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ αυτοί αποφάσισαν να σταματήσουν να σερβίρουν χέλι στα μενού τους, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη ζήτηση για αυτό το είδος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ethic Ocean, θα ασκήσουν πίεση στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χέλιού πριν τελειώσει ο χρόνος
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Το χέλι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα χέλια υποφέρουν από ρύπανση των υδάτων, καταστροφή των οικοτόπων τους, φράγματα που εμποδίζουν τον βιολογικό τους κύκλο και παράνομη αλιεία. Είναι επίσης τα μόνα ψάρια που αλιεύονται σε νεαρή ηλικία, ενώ χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα. Οι επιστήμονες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη μείωση του είδους από τα τελευταία 20 χρόνια και συστήνουν την αναστολή της αλιείας του
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Η απόφαση των σεφ και η προσπάθεια τους να σταματήσουν τη ζήτηση για χέλια είναι αξιέπαινη. Μπορούν να παίξουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αποφεύγοντας τη χρήση απειλούμενων ειδών στα μενού τους. Παράλληλα, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να δώσουν το παράδειγμα για τη σημασία της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ειδών
Ο Πρόεδρος της Relais & Châteaux τόνισε ότι η γαστρονομία εξαρτάται από τη φύση και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του χέλιου και συνεισφέρει στην προσέλκυση των μελλοντικών γενεών για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο είδος
Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους. Οι σεφ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αγορά και να αλλάξουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Είναι καιρός να δώσουμε την αξία που τους αξίζει και να τους αναγνωρίσουμε για την προσπάθειά τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.