10 Μαΐου 2025

Παρακολουθώντας βία: Πώς να συζητήσετε τις δύσκολες ειδήσεις με τα παιδιά – Συμβουλές από έναν ψυχολόγο

Τελευταία Άρθρα

Νέα αισθητική στα νύχια: Ανακάλυψε το “Clean Girl” μανικιούρ

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας, χάσαμε τα αγαπημένα μας ραντεβού στο κομμωτήριο και τα αισθητικά κέντρα. Όμως, καθώς

Ζωντανή και υγιής μετά τα 50: 4 στόχοι που πρέπει να θέσετε για την υγεία σας”

Ζήστε τη ζωή σας γεμάτη ενέργεια και υγεία μετά τα 50 εφαρμόζοντας αυτές τις καλές συνήθειες: 1. Προσφέρετε στον εαυτό σας κίνηση Ο πρώτος και σημαντικότερο

Οι υδατάνθρακες: Οι λόγοι που πρέπει να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη διατροφή. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους ή ακόμα κ

«Αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και της γρίπης: Η προσπάθεια των κυβερνήσεων και οι λόγοι για τη διστακτικότητα»

Οι χαμηλές ποσοστώσεις εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της γρίπης αποτελούν ανησυχία, ειδικά όταν οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται. Η Παγκόσμια Οργάν

Λαθροκυνηγός πυροβόλησε ζαρκάδι- Έγινε ευθανασία στο ζώο

Άλλη μια απάνθρωπη πράξη της λαθροθηρίας έρχεται στο φως, αυτή τη φορά με θύμα ένα πολύτιμο ζαρκάδι. Ένας απερίγραπτος λαθροκυνηγός αποφάσισε να πυροβολήσει τ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η κοινωνία μας έχει κατακλυστεί από βίαιες εικόνες, και τα παιδιά μας δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε αυτές. Πώς επηρεάζουν αυτές οι εικόνες την ψυχολογία των παιδιών μας; Η Δρ. Robin Gurwitch, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke, παρέχει συμβουλές για τον τρόπο που μπορούμε να συζητήσουμε αυτές τις δύσκολες ειδήσεις με τα παιδιά μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τα σημάδια πιθανής ψυχολογικής ανησυχίας.

Πολλές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε βίαιες εικόνες μπορεί να αυξήσει το άγχος, τον φόβο, την κατάθλιψη και ακόμη και τον θυμό και την απελπισία στα παιδιά. Έτσι, ο ρόλος μας ως γονείς είναι να μάθουμε πώς να μιλούμε με τα παιδιά μας για αυτές τις εικόνες, ανάλογα με την ηλικία τους.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η Δρ. Gurwitch προτείνει να διατηρήσετε τις ρουτίνες τους όσο το δυνατόν πιο σταθερές. Αν και δεν μπορεί να καταλάβουν πλήρως τι συμβαίνει, μπορούν να νιώσουν την αγωνία των γονιών τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα παιδιά ήδη έχουν ακούσει για τις ειδήσεις αυτές από τους φίλους τους ή από την τηλεόραση. Αναγνωρίζοντας αυτό, οι γονείς πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μοιραστούν τις γνώσεις και τα συναισθήματά τους. Η προσέγγιση πρέπει να είναι άνευ άγχους και κατανοητή, και οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν τα συναισθήματα των παιδιών τους αντί να τα απορρίπτουν.

Για τους εφήβους, η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική. Οι γονείς μπορούν να τους ζητήσουν να μοιραστούν τις απόψεις των φίλων τους ή τα που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η προσέγγιση δίνει μια αίσθηση απόστασης από τους γονείς τους, ενώ τους επιτρέπει να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν παρανοήσεις.

Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τι βλέπουν τα παιδιά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τους παρέχουμε τη σωστή ενημέρωση και να τους προστατεύουμε από την παραπληροφόρηση. Πρέπει να τους πούμε ότι πολλά από αυτά που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αληθινά και να τους ενθαρρύνουμε να μας κάνουν ερωτήσεις αν έχουν αμφιβολίες.

Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στον ύπνο, κούραση και ευερεθιστότητα. Μπορεί να εμφανίζουν εκρήξεις θυμού ή να έχουν περισσότερες συγκρούσεις με τους άλλους. Επίσης, μπορεί να εμφανίζουν έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που ήταν προηγουμένως συναρπαστικά, δυσκολία στη συγκέντρωση και προβλήματα στην επεξεργασία πληροφοριών. Ως γονείς, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, προσεκτικοί και αγαπητικοί, καθώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας για τα παιδιά μας.